eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Robot segít eligazodni az áruházban

Egy hétre Szaját, a beszédfelismerő, humanoid robotot ültették egy japán bevásárlóközpont információs pultjába. A korábban egy általános iskolában is tanító "hölgy" jól teljesített, bár az arckifejezésein még dolgozni kell.

A japánok lassan már meg sem lepődnek, ha nem hús-vér ember szolgálja ki őket vagy tanítja gyerekeiket, hanem egy robot: most éppen az egyik tokiói áruházban állítottak munkában egyet, Szayját, aki egy héten át segített eligazodni a vásárlóknak az épületben.

Szaját öt évvel ezelőtt mutatta be a Tokiói Tudományegyetem professzora, Kobajasi Hirosi. A robot azóta dolgozott már általános iskolai tanárként is, nem is akárhogyan: sikerült elcsípnie a diákok egymásnak írt leveleit az órákon, lemásolnia a házi feladatokat és leszidni a nebulókat, ha rendetlenkedtek.

A robot októberben a Takasimaja áruház információs pultjában válaszolgatott a vásárlók kérdéseire, bár előfordult, hogy nem sikerült tökéletesen értelmeznie azokat, így sokszor a mosdóba irányította az érdeklődőket, bárhová is akartak eljutni. Szaja emellett a saját történetét is elmesélte az érdeklődőknek, és a tanítónősködésről is beszámolt a kíváncsiskodóknak, akik általában - a japán hagyományok szerint - meghajlással búcsúztak tőle.

A legkomolyabb panasz Szajára talán az lehet, hogy meglehetősen ijesztőek az arckifejezései, amiről persze nem ő, kizárólag a készítője tehet. A robotot itt nézheti meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×