eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma

A harmadik leggyakoribb halálok lesz a lassan kialakuló betegség

2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) az Egészségügyi Világszervezet 2008-as felmérései szerint. alapján a COPD 2030-ra a harmadik vezető halálok lesz a világon. Ez a dohányzás okozta, a tüdőt érintő kórképek közül a leggyakoribb és legtöbb halálos áldozatot követelő elváltozás, amelynek ma van a világnapja.

A COPD kialakulásának legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely az esetek 85-90 százalékának kialakulásában játszik szerepet. A betegség lassan fejlődik ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki - magyarázza Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa.

Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem test szerte előidézheti a szövetek gyulladását, ez pedig az érintett szervek működésének károsodásához vezethet (csökken a működőképes vázizomzat és a szívizom, valamint a csontok tömege, károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok léphetnek fel).

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?


• Köhögés, sípoló légzés, az erőltetett kilégzés hossza megnő;
• Bő köpetürítés, főleg a reggeli órákban;
• A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés akár az első tünet is lehet a dominálóan tüdőtágulással járó típusban;
• Súlyos tüdőtágulat esetén jellemző a hordó alakú mellkas, alsó bordaközök behúzódása belégzésben közben, kilégzésben az ajkak csücsörítése;
• Súlyos stádiumban kellemetlen mellkasi érzések, feszülés a légzőizmok túlterhelése miatt.

Influenza és COPD

Az influenza következtében kialakult szövődmények gyakrabban jelentkeznek krónikus betegségben szenvedőknél. A betegek állapota vírusfertőzések következtében nagyon gyorsan romolhat, ezt nevezik exacerbációnak, amely akár életveszélyes nehézlégzéssel is járhat.

Mivel az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, ezért a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében még nagyobb jelentősége van a megelőzésnek, amelynek egyaránt része a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás és a szükséges védőoltások (influenza ellen évenként, pneumococcus ellen ötévenként). Esetükben kiemelten fontos a felírt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, illetve bármilyen panasz, kérdés esetén kérjenek szakorvosi segítséget.

A betegség okozta légszomj kezelésére ma már számtalan lehetőség adott, ne hagyjuk, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség.

A gyógyszeres kezelésnek és a légzés rehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszüntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×