INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Helikopterről sem találják a magyar hegymászók nyomát

InfoRádió / MTI
Kedden a déli órákban felszállt egy kínai katonai helikopter Szecsuan tartományban, és személyzete mintegy 4200-4400 méterre emelkedve a megadott területen és koordináták szerint felderítette a terepet abban a térségben, ahol nagy valószínűséggel eltűnt a négy magyar hegymászó október 22-én vagy 23-án - tájékoztatta helyi idő szerint délután öt órakor a magyar diplomáciai képviseletet a tartományi külügyi hivatal helyettes vezetője.

Kedden helyi idő szerint 12 óra 30 perckor indult útjára a keresőhelikopter, és délután 4 óráig volt a levegőben - közölte Sárközy Péter magyar főkonzul az MTI tudósítójával. Elmondása szerint a kínai keresők a szecsuani hegymászószövetség által rendelkezésükre bocsátott információk, fényképek és feladatmeghatározás alapján repültek be a megadott területre, de emberi nyomokat nem találtak.

A helikopter személyzete fényképfelvételeket készített, amelyeket a magyar fél részére továbbítani fognak. Elhangzott, hogy 5000 méteren sűrű felhőzet volt, ezért magasabbra nem tudtak emelkedni. A helikopter személyzetének összetételéről nem érkezett információ, annyi bizonyos, hogy a hadsereg nem vette igénybe a konzultáció lehetőségét, amit Mécs László korábban felajánlott.

Sárközy Péter levélben tájékoztatta a történtekről az eltűnt magyar hegymászók hozzátartozóit azzal, hogy Szecsuanból megkérdezték, élni kíván-e még a magyar fél a helikopteres felderítés lehetőségével.

Mécs László és Pechtol Anna a hozzátartozók képviseletében Csengtuban kedden átnézték azokat a tárgyakat, amelyeket a kínai mentők korábban lehoztak a hegyről, és kiválasztották közülük a személyes jellegűeket, amelyeket hazavisznek magukkal. Pechtol Anna meghatalmazást adott a szecsuani hegymászószövetség főtitkárának, hogy szerezze be azokat a dokumentumokat, amelyekkel igazolható, hogy Kínában már hivatalosan is megtörtént az eltűntté nyilvánításuk.

Az elmúlt napokban lezajlott helyszíni tényfeltáró út során megállapították, hogy a négy magyar hegymászó minden bizonnyal rendkívül veszélyes helyen tartózkodott, amikor a magasból több tíz méter vastagságú, több száz tonna össztömegű kő- és jéglavina indult el és borított be vastagon jelentős kiterjedésű területeket. A kínai szakemberek és Mécs László korábban úgy nyilatkoztak, nem látják esélyét annak, hogy az eltűnt hegymászókat élve megtalálják.

A címlapról ajánljuk