eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sófüggőséget okozhat a sztárszakács tésztaszósza

Több mint tíz zacskó csipszben található sót tartalmaz Jamie Oliver egyik terméke - állítja egy brit intézet, amely a sztárszakácsok készítményeit vizsgálta.

A CASH (Consensus Action on Salt and Health) nevű brit szervezet vizsgálata szerint a Jamie Oliver nevével fémjelzett tésztaszószokban annyi a só, mint tíz zacskó csipszben. A szóban forgó öntet 100 grammjában 3 grammnyi van az ételízesítőből, ami azt jelenti, hogy a termék sósabb, mint a tengervíz, amely ugyanennyi mennyiségben 2,5 gramm sót tartalmaz.

Ha valaki akár csak fél üveggel is elfogyaszt ebből az öntetből, akkor 5,3 gramm só kerül a szervezetébe, amely a felnőttek napi ajánlott mennyiségének a 88 százaléka.

A CASH azt találta, hogy a tévés sztárszakácsok készítményei általában sósabbak, mint az áruházláncok saját készítésű élelmiszerei. Graham MacGregor, a szervezet elnöke szerint a híres szakácsok maguk sem tudnak arról, hogy "sófüggők", mert már hozzászoktak ahhoz, hogy sokat esznek belőle.

A vizsgálat eredményének közzététele után nyilatkozott Jamie Oliver szóvivője is, aki elmondta: egy üveg szósz legalább 500 gramm tésztához elegendő, vagyis 4-6 ember is jól tud vele lakni. Mivel a többi készítményhez képest koncentráltabb, nem kell olyan sok belőle, a só mennyisége pedig eloszlik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×