INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Korpás ételekkel a cukorbetegség ellen

Infostart / InfoRádió
Szakemberek szerint a következő 15 évben az 5 évnél fiatalabb cukorbeteg gyerekek száma várhatóan megduplázódik, a 15 évnél fiatalabbaké pedig 70 százalékkal nő. Estükben megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata is, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség vagy a vakság.

A felnőtt magyar lakosság 9 százaléka cukorbeteg. A betegek száma Magyarországon és világszerte folyamatosan nő.

Téves hit az, hogy a betegség a túlzott cukorbeviteltől alakul ki, a helytelen táplálkozás, a túl sok kalória bevitele azon döntő szerepet játszik, a mozgásszegény életmód mellett - mondta az InfoRádióban a Magyar Diabétesz Társaság főtitkára, aki szerint a fő ellenség a zsír. Hídvégi Tibor hozzátette: az sem segít magán, aki olajjal süti meg a húst, ez épp olyan káros, mint ha állati zsiradékot használna a főzéshez.

A szakember szerint alapvető szemléletváltásra van szükség, amely egy hosszú folyamat része. Hangsúlyozta: a gyermekekre különösen oda kell figyelni, a később jelentkező betegségek megelőzése érdekében.

Mint mondta, az országnak van diabétesz-programja, ennek népszerűségéért azonban a döntéshozóknak is tenniük kellene.

Az egészségükre figyelő embereknek mindenesetre azt ajánlotta: főzésnél használjanak barna lisztet és egyenek korpás ételeket. Ezek mind részei voltak a hagyományos magyar konyhának, időszerű lenne a rehabilitálásuk.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk