eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Korpás ételekkel a cukorbetegség ellen

Szakemberek szerint a következő 15 évben az 5 évnél fiatalabb cukorbeteg gyerekek száma várhatóan megduplázódik, a 15 évnél fiatalabbaké pedig 70 százalékkal nő. Estükben megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata is, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség vagy a vakság.

A felnőtt magyar lakosság 9 százaléka cukorbeteg. A betegek száma Magyarországon és világszerte folyamatosan nő.

Téves hit az, hogy a betegség a túlzott cukorbeviteltől alakul ki, a helytelen táplálkozás, a túl sok kalória bevitele azon döntő szerepet játszik, a mozgásszegény életmód mellett - mondta az InfoRádióban a Magyar Diabétesz Társaság főtitkára, aki szerint a fő ellenség a zsír. Hídvégi Tibor hozzátette: az sem segít magán, aki olajjal süti meg a húst, ez épp olyan káros, mint ha állati zsiradékot használna a főzéshez.

A szakember szerint alapvető szemléletváltásra van szükség, amely egy hosszú folyamat része. Hangsúlyozta: a gyermekekre különösen oda kell figyelni, a később jelentkező betegségek megelőzése érdekében.

Mint mondta, az országnak van diabétesz-programja, ennek népszerűségéért azonban a döntéshozóknak is tenniük kellene.

Az egészségükre figyelő embereknek mindenesetre azt ajánlotta: főzésnél használjanak barna lisztet és egyenek korpás ételeket. Ezek mind részei voltak a hagyományos magyar konyhának, időszerű lenne a rehabilitálásuk.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×