eur:
393.79
usd:
368.71
bux:
65937.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Már tudni, ki lehet az Év Bortermelője díj idei várományosa

A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta annak az öt borásznak a nevét, akik közül hamarosan megválasztják az "Év Bortermelőjét". Idén a szokásosnál is nagyobb figyelmet kaphat a ceremónia.

A Magyar Bor Akadémia szerdán nyilvánosságra hozta az idei "Év Bortermelője" választás esélyeseinek nevét. A jelölési szakasz lezárulása után a szervezet az alábbi öt borász közül választja majd ki a nyertest: Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidékről, Légli Ottó Balatonboglárról, Lőrincz György az Egri borvidékről, Szöllősi Mihály Ászár-Neszmélyről, és Vida Péter a Szekszárdi borvidékről.

Tavaly Konyári János (Balatonboglár), 2007-ben Frittmann János (Kunsági borvidék) kapta az elismerést.

A cím a díjazott bortermelő több éven át tartó kiemelkedő szakmai teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. A nyertes nevét december 4-én hozzák nyilvánosságra.

A cím odaítélése most vélhetően a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap, mivel a 2005-ös nyertes, Vincze Béla egyes tételei esetében a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóságának nagy vihart kiváltó tájékoztatása szerint borhamisítást követett el.

Akadémiai szigor

A Magyar Bor Akadémia elnöke, Kállay Miklós az InfoRádió Hordóminta című magazinjában korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben Vincze Béláról jogerősen kiderül, hogy megszegte a bortörvény előírásait, az Akadémia visszavonja tőle a 2005-ben odaítélt díjat.

Vincze Béla szerdai közleményében tudatta: visszautasítja a vádakat, miszerint bort hamisított volna. Közlése szerint fellebbezéssel fog élni, és szakértők segítségével védi meg borászata jó hírnevét. Az egri borász hétfőn kapta meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítő Igazgatóság borait minősítő dokumentumait - írta az Index.

A korábbi díjazottak

Az Év Bortermelője díjat 1991 óta ítélik oda Magyarországon. A korábbi díjazottak:

1991 Tiffán Ede
1992 Báthori Tibor
1993 Vesztergombi Ferenc
1994 Gere Attila
1995 Thummerer Vilmos
1996 Polgár Zoltán
1997 Bock József
1998 Gál Tibor
1999 Kamocsay Ákos
2000 Figula Mihály
2001 Szepsy István
2002 Malya Ernő
2003 Árvay János
2004 Takler Ferenc
2005 Vincze Béla
2006 Garamvári Vencel
2007 Frittmann János
2008 Konyári János

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×