INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Húsz százalékkal "megvásárolható" a dolgozók lojalitása

InfoRádió / MTI
A munkavállalók felénél a vállalathoz vagy az intézményhez való lojalitást felülírná, ha máshonnan 20 százalékkal jobb anyagi ajánlatot kapnának - ez az egyik fontos megállapítása annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az Ipsos végzett ez év október végén. Az összegzés azt is megállapítja, hogy a dolgozók mintegy 70 százaléka büszke jelenlegi munkahelyére, szívesen beszél róla másoknak. A pozitív érzéseiket táplálja, hogy tízből nyolcan kötődnek munkatársaikhoz.

A felmérés online módszerrel készült, s a válaszoló 500 fő nemi, életkori és településtípus szerinti összetétele megegyezik az aktívan dolgozókéval.

Az összegzés szerint a munkavállalók 72 százaléka erőteljesen azonosul cégével. A munkanélküliségtől való félelem viszont megszépítheti a körülményeket, elfogadóbbá teheti az embereket a vállalatuk iránt. Az aktív dolgozók 34 százaléka pedig szorosan kötődik munkatársaihoz, s további 54 százaléknak sem közömbös, hogy kikkel tölt együtt napi 8-10 órát. Mindössze a megkérdezettek 12 százaléka érzi úgy, hogy kollégáikkal legfeljebb a munka köti össze.

Leginkább a diplomások, a szellemi munkát végzők, valamint a nyugdíjas éveik előtt állók lojálisak a munkahelyükhöz és főképpen ők érzik összetartozó közösségnek a kollektívát.

A felmérés szerint bármennyire is elkötelezettek az emberek munkahelyük és kollégáik iránt, ha máshol magasabb fizetést ajánlanának, akkor a maradás-távozás dilemmája sokuk gondolkodásában megjelenne.

A jelenleginél tíz százalékkal nagyobb bér ígérete a többség számára ugyan még nem elég vonzó, alacsony a váltáshoz, de 32 százaléknyian már állást változtatnának. Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy 10 százalékkal több pénz miatt elmegy jelenlegi munkahelyéről. A húszas éveikben járók négytizedét már ekkora összeg is továbblépésre indítja, viszont az 50 év felettieknél jóval kevesebben, 18 százaléknyian hagynák ott mostani állásukat ekkorával magasabb bérért.

A lojalitás érzése és a magasabb fizetési ígéretek versengésében a fordulópontot a 20 százalékkal nagyobb bérajánlat jelenti. A munkavállalók több mint fele, 52 százaléka a jelenlegi munkahelyét elhagyná s elmenne oda, ahol ennyivel több pénzt adnának neki. Még a cégükhöz, kollégáikhoz nagyon erősen kötődő dolgozók közül is minden negyedik meginogna ekkora béremelés hallatán.

A 20 százalékos bértöbblet már nem csak a fiatalokat, hanem a többi korosztályt is elgondolkodtatná: harmincas-negyvenes éveikben járók fele, az 50 felettiek 43 százaléka távozna mostani munkahelyéről - derül ki az Ipsos felméréséből.


A címlapról ajánljuk