eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még soha nem volt ennyi túlsúlyos fiatal Németországban

Soha nem volt még annyi túlsúlyos gyermek, illetve fiatal Németországban, mint most.

A Robert Koch Intézet táplálkozástudományi részlegének kedden nyilvánosságra hozott tanulmányából kitűnt, hogy a súlyfelesleggel rendelkező, 18 év alatti német fiatalok száma megközelíti a 2 milliót, ami szomorú rekordnak számít a korábbi hasonló felmérések történetében.

A fiatalkori elhízás okai a tanulmány szerint összetettek, de az alapjában a mozgáshiányra, illetve a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. A német fiataloknak csupán egy töredéke tesz eleget annak a követelménynek, hogy naponta 60 percet mozogjon, és mindez egészségtelen, zsíros ételekből álló táplálkozással párosul.

Az egészségügyi felvilágosítással is foglalkozó intézet ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a gyermekek elhízását szociokulturális tényezők is befolyásolják. A túlsúlyos szülők gyermekei a leggyakrabban ugyancsak túlsúlyosak, mert öröklik a genetikai hajlamot az elhízásra és ezzel párhuzamosan öröklik a helytelen táplálkozási szokásokat is. És az elhízásban természetesen szerepet játszik a szociális helyzet is, megítélés szerint minél szegényebb, illetve szétziláltabb egy család, a mérleg a gyermekek esetében általánosságban annál többet mutat.

Az intézet szerint, több mint 1,9 milliót tesz ki az elhízott német gyermekek, illetve fiatalok száma, ami pontosan duplája a húsz évvel ezelőtti - hasonló - adatoknak. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy haladéktalan felvilágosításra van szükség mind a mozgással, mind a táplálkozással kapcsolatban. Ezért egy olyan koncepció kidolgozását határozták el, amely mindenekelőtt az országos szintű és rendszeres tanácsadást foglalja magában, legyen szó akár a szükséges mozgás mennyiségéről, illetve fajtáiról, akár az étkezési szokások megváltoztatásáról, de adott esetben még a lelki tanácsadásról is.

A tanulmány a kialakult helyzetet drámainak minősítette, és ebből kiindulva mindenekelőtt a szakemberek és a szülők haladéktalan összefogását sürgette.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×