eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Borneóban az orangutánok miatt fásítanak

Újrafásítják az egyik kipusztított erdőt Borneó szigetén a maláj hatóságok, hogy ezáltal biztosítsanak természetes élőhelyet a veszélyeztetett orangutánok számára - jelentette be a Természetvédelmi Világalap.

A Borneó keleti részén elterülő Szabah állam és a WWF között e héten született megállapodás szerint, az elkövetkezendő öt év során, mintegy 967 hektárnyi olyan erdőterületet fognak újra beültetni, mely korábban az ültetvényes gazdálkodás és a fakitermelés áldozatává vált - jelentette be a környezetvédelmi világszervezet. Ez a terület nagyjából 1500 focipálya méretének felel meg.

Az újrafásítási program a WWF vezetésével még 2007-ben megindult, Borneó szíve elnevezésű kezdeményezés részét képezi, mely a szigeten osztozó három ország, vagyis Malajzia, Indonézia és Brunei természetvédelmi együttműködését jelenti. A természetvédők szerint, a Szabahban élő orangutánok, törpe elefántok, orrszarvúk, napmedvék és egyéb állatok egyre nagyobb veszélyben vannak, mivel az őserdei területek jelentős része egyre inkább a fakitermelők és az ültetvényesek kezébe kerül.

A helyi hatóságok ugyanakkor ebben a hónapban már bejelentették azon tervüket, miszerint a természetvédelmi területek megőrzése érdekében, meg fogják tiltani a vállalkozások számára, hogy olajpálmákat és egyéb növényeket ültessenek a folyók mentén. A francia székhelyű, Hutan, természetvédelmi szervezet friss becslései szerint, kevesebb, mint 11 ezer orangután maradt Szabah térségében. Mintegy nyolcszor kevesebb, mint 15 évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×