eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Összefüggés van a világháború és a rákbetegség között?

A második világháborút Európában átélt zsidók rákkockázata lényegesen nagyobb, mint a korábban emigrált zsidóké - közölték izraeli kutatók egy amerikai orvosi szaklapban.

A Journal of the National Cancer Institute című folyóirat online kiadásában (http://jnci.oxfordjournals.org) hétfőn közzétett tanulmány szerint az extrém mértékű stressz és nélkülözés játszhat szerepet a tumor kialakulásában.

A Haifai Egyetem kutatói Lital Keinan-Boker vezetésével európai születésű izraeli zsidók két csoportjánál vizsgálták a rák előfordulásának kockázatát: 258 048 ember a háború után hagyta el Európát, 57 496 pedig a konfliktusok előtt vagy közben menekült el.

Mindkét csoportban gyakoribb volt a rákos esetek aránya, mint más, Izraelben élő zsidó vagy nem-zsidó etnikai csoportoknál, ám azoknál, akik Európában maradtak a háború végéig, legalább 17 százalékkal magasabb volt a rákkockázat azokhoz képest is, akik korábban elmenekültek. A kutatók szerint az átélt éhezés, hideg, fertőző betegségek és a holokauszt traumája okozhatja a különbséget.

A rákkockázat különösen megemelkedett azoknál, akik kisgyerekként élték át a háborút: az 1940 és 1945 között született férfiaknál 3,5-szer, a nőknél 2,33-szor volt nagyobb a rákos megbetegedések aránya. Ennek hátterében az állhat, hogy a növekedésüket, a hormonváltozásaikat is befolyásolták a viszontagságos körülmények.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×