eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem kell együtt élni a fejfájással!

Élete során mindenki megtapasztalja legalább egyszer a fejfájást, az emberek 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd vele. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, aminek súlyos következménye lehet a gyomor- és nyombélfekély kialakulása. A fájdalomcsillapítók helytelen használata ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nemcsak a tüneteket nem szünteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.

A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami több szempontból is veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, így gyomor- és nyombélfekély alakulhat ki. A fájdalomcsillapítók helytelen használata ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nem csak a tüneteket nem szűnteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.

A fejfájások kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében egyéntől függően más-más kiváltó ok is állhat - hangsúlyozza Nagy Ildikó, az Oxygen Medical neurológusa.

Mitől fáj?

Fejfájás több okból jelentkezhet. Az őszi-téli időszakban gyakori kísérője a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

Az eddig felsorolt tényezők mellett fejfájást okozhat még:

- szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása;
- különböző izomcsoportok görcse, merevsége;
- magas vérnyomás;
- a cukorháztartás zavara;
- rossz látásélesség;
- pajzsmirigy betegség;
- krónikus arcüreggyulladás;
- gyulladásban lévő foggyökér.

Ahány fej, annyi fájás


Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster.

Migrén:

- jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában;
- 6-9 erősségű egy tízes fájdalom pontozó skálán;
- órákon vagy akár 1-2 napon át is tarthat;
- fizikai aktivitás fokozza;
- gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység;
- nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik;
- látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat ( fénylő foltok, kaleidoszkópszerű kép, stb);

Tenziós fejfájás:


- a legtöbb esetben enyhe, vagy mérsékelt (erőssége 4-6) fájdalommal jár;
- a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat;
- gyakran kíséri szorongás és depresszió;
- napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.

Cluster:

- szintén féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat;
- erőssége általában 10-es;
- könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul hozzá;
- fiatal, dohányzó férfiaknál gyakoribb;
- általában 30-90 percig tart.

Hogyan kezelhető?


A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata.

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

A pontos diagnózist mi magunk is segíthetjük, amennyiben részletesen be tudjuk mutatni a fejfájás jellegét. A kivizsgálás előtt gondoljuk át otthon a következő kérdéseket:

- Milyen jellegű a fejfájás?
- Milyen gyakorisággal jelentkezik?
- A fej melyik részén érezhető?
- Mennyi ideig tart?
- A fejfájás jár-e más tünettel is? (hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység...)?
- Milyen gyógymódokat próbáltunk ki eddig a fájdalom csillapítására?

A fejfájással nem kell együtt élni!

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszűntetését. Mindezen információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges.

Az önálló fejfájások esetén a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani.

Tenziós fejfájás akut formájában alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott (paracetamol vagy acetil-szalicilát nagy adagban). Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, akkor megelőző kezelés, általában antidepresszáns szedése válhat szükségessé. Életmódbeli változtatásokkal - a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok kerülése: dohányzás, alkohol - mellett különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Migrén esetén megkülönbözetünk roham-, illetve megelőző kezelést. A rohamkezelés célja a kezdődő vagy már fennálló fájdalom és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás- és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények. Emellett a triptánok (specifikusan migrén ellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén.

A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Megelőző kezelésként antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, kardiológiai gyógyszerek alkalmazhatóak megfelelő orvosi felügyelet mellett.

Migrénesek egy csoportjánál - terhes nők, gyermekek, stressz kiváltotta fejfájás - a relaxációs technikák, pszichoterápia hatásos lehet.

Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések és a megfelelő alvási időszakok betartása.

Cluster fejfájásban a gyorsan ható készítmények alkalmazhatók eredményesen, tekintettel a rohamok rövid időtartamára, de igen kifejezett erősségére. Ilyenkor oxigén belélegzés, orrspray vagy injekció formájában alkalmazható triptánok jönnek szóba. Megelőző kezelésként kardiológiai szerek, szteroidok alkalmazhatóak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×