eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Richard Bona: "Én vagyok a gulyás legnagyobb császára"

Október 21-én Debrecenben, október 22-én pedig Budapesten, a Millenárison lép fel a kameruni születésű, New Yorkban élő világhírű basszusgitáros, énekes Richard Bona, aki idén megjelent The Ten Shades of Blues (A blues tíz árnyalata) című lemezét mutatja be a magyar közönségnek. Richard Bona az InfoRádiónak adott interjúban elmondta, mit jelent számára a blues, miért cserélte le eddigi zenekarát és milyen tervei vannak 2012-re.

Milyen szempontok szerint állította össze az új albumot, hogyan gondolta újra a blues fogalmát?

Az egész lemez a bluesról és a blues szabályairól szól. Ha bluesról beszélünk, az emberek mindig egy helyre gondolnak, a Mississippi deltavidékére vagy Alabamára, azt hiszik, az ottani zene a blues. Pedig a blues egy pentaton hangsor, amely a világ sok pontján megtalálható. Megvan Afrikában, Indiában, Írországban, ha pedig a Tennessee állambeli Nashville-be megyünk, ott countrynak hívják. Tehát számomra a blues nem pusztán egyetlen helyre korlátozódó zene, hanem univerzális. Ez az album azt mutatja meg, milyen kifinomult is lehet a blues.

Egy egészen új zenekarral turnézik most. Miért érezte szükségét, hogy változtasson, és változott-e maga a zenekari formáció?

Azok a zenészek, akikkel most dolgozom, sokkal közelebb állnak ehhez a stílushoz és alkalmasabbak arra, hogy előadják ezt a repertoárt. Amúgy is jó változtatni, különben megragadnék ugyanabban a hangzásban, interakcióban. Azért is szeretek változtatni, mert én magam is állandóan változom. Aki végighallgatja a korábbi lemezeimet, észreveheti, hogy mindig új dolgokat tanulok, ettől fejlődik a zeném. A hangszerelés nagyjából ugyanaz; nincsen perkásom, de van helyette egy harsonásom, mert ebben az összeállításban nagy hangsúlyt kapnak a rézfúvósok.

Több korábbi interjújában említette, hogy szívesen jár Magyarországon, kedveli a magyar konyhát, sőt, 2007-ben első koncert DVD-jét is itt rögzítette. Lesz alkalma most egy kis kikapcsolódásra?

Ki nem hagynám a gulyást, amikor itt járok, mert én vagyok a gulyás legnagyobb császára. Sokadszorra járok már Magyarországon, sok barátom van itt, és az emberek nagyon szeretik a zenénket, itt hagyománya van a jó muzsikának, ezért is készítettem itt a DVD-t, mert nagyon jó volt az itteni koncertek hangulata. Aki eljön ma este, megláthatja.

Tavaly, mikor itt járt, már beszámolt az idén megjelent új lemezéről, most is megtudhatunk valamit arról, hogy milyen új anyagon dolgozik?

Igen, már dolgozom a következő lemezen, ami valószínűleg 2012-ben jelenik majd meg, és a címe African Express lesz, de előbb új kiadót kell találnom. A szerződésem lejárt a Universallal, úgyhogy most szabadúszó vagyok. Tárgyalok bizonyos emberekkel, de ha nem találok senkit, megalapítom a Gulash Recordsot és kiadom magam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×