eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért hagyja ki a 11-est egy Beckham szintű focista?

Befolyásolja a sportolók érzékelését korábbi sikerességük, így a valódinál nagyobbnak vagy kisebbnek látják a kaput - állítják kutatók.

Egy magabiztos sportoló, aki általában nem hibázza el a helyzeteit, nagyobbnak érzékeli a kaput, míg aki sokszor ront, az kisebbnek látja a célt - derült ki egy kutatásból. Jessica Witt, az indianai Purdue Egyetem munkatársa szerint ennek az a magyarázata, hogy a korábbi sikerek befolyásolják az érzékelést.

A kutatók 23 amerikaifutballista mezőnygól kísérleteit tanulmányozták. Egy sikertelen rúgás után a játékos jóval kisebbnek látta a kapufák közötti távolságot, míg az eredményes kísérlet magabiztossággal töltötte el a rugót, így nagyobbnak érzékelte a célt.

Ez megmagyarázhatja, hogy miért rontanak el időnként fontos tizenegyeseket olyan biztos lábú és sikeres labdarúgók, mint David Beckham vagy Frank Lampard: ha a valódinál nagyobbnak érzékelik a kaput, könnyebben hibáznak. Emlékezetes, mindkét angol sztár hagyott ki sorsdöntő büntetőt Eb-n vagy vb-n.

Jessica Witt hozzátette, következő kutatásában azt vizsgálja majd, befolyásolja-e a sportolók érzékelését, ha mások teljesítményét, lövéseit nézik.

Egy korábbi tanulmány szerint akkor hagyják ki nagyobb eséllyel a tizenegyeseket a labdarúgók, ha a bírói sípszó után rögtön nekifutnak és lőnek.

A norvég tudósok vizsgálatából az derült ki, akik legalább egy másodpercet várnak a játékvezető jelzése után, azok 80 százalékos valószínűséggel lövik be a tizenegyest, míg akik azonnal lőnek, csak 57 százalékos mutatóval bírnak. A kutatók magyarázata szerint aki többet vár, nyugodtabban és magabiztosabban áll a labda mögé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×