eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az influenza szívrohamot idézhet elő

Az influenza - a szezonális és a H1N1 egyaránt - szívrohamot és hirtelen szívhalált idézhet elő a kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél.

A University College London egyik orvosa, Charlotte Warren-Gash elmondta: azt eddig is tudták az orvosok, hogy az influenza összefüggésbe hozható a szívbetegségek komplikációival, az azonban nem volt világos, hogy a vírus milyen szerepet játszik a szívroham kialakulásában.

A londoni kutatócsoport áttekintette az 1932 és 2008 óta megjelent tanulmányokat a témában, összesen 39 kutatás eredményeit, és összesítő az ezalatt az idő alatt rögzített adatokat, és megállapította, hogy gyakoribb a hirtelen szívhalál az influenzajárványok alatt.

A kutatók azt gondolják, hogy az influenzavírus gyulladáskeltő hatása miatt felgyorsítja az érelmeszesedést, hatására pedig az erek falán olyan mennyiségű lesz a lerakódás, hogy az már elzárja a vér útját, így szívrohamot vált ki.

Az orvosok épp ezért a szív- és érrendszeri betegségben küzdők mindegyikének ajánlják az influenza elleni vakcina beadását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×