eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkövette a kormányfő a homoszexualitása miatt üldözött tudóst

Gordon Brown miniszterelnök a brit kormány nevében megkövette a számítógép matematikai elméletét elsőnek kidolgozó Alan Turingot, mivel a tudóst életében súlyos méltánytalanságok érték homoszexualitása miatt. A bocsánatkérés az után történt, hogy egy tudósokból, művészekből és emberi jogi aktivistákból álló csoport a miniszterelnökséghez fordult az ügyben.

Alan Turing a 20. század egyik legjelentősebb matematikusa volt. Nem csak arról nevezetes, hogy 1936-ban ő dolgozta ki elsőnek a számítógép matematikai és filozófiai elméletét, hanem arról is, hogy a második világháború idején, egy vidéki kastélyba összegyűjtött tudóscsoport vezető tagjaként nagy része volt a rejtjeles német katonai táviratok kódjának megfejtésében.

Turingot tudományos és háborús érdemei ellenére fogták perbe 1952-ben, mert beismerte, hogy egy férfival volt viszonya. Ez akkor még büntetendő cselekménynek számított Angliában. Büntetésként impotenciát okozó tablettákat kellett szednie.

Turing két évvel később öngyilkos lett. Félbemaradt munkája a Manchesteri Egyetemen, ahol az első korszerű számítógép-típus megszerkesztésén dolgozott. Turingtól származik a gépi intelligencia felmérését szolgáló mérési módszer is.

Az utóbbi évtizedekben Alan Turing elfoglalta méltó helyét a tudománytörténetben. De az őt életében meghurcoló angol állam nevében most hangzott el először bocsánatkérés.

Gordon Brown miniszterelnök a Daily Telegraph hasábjain kommentálta Turing ügyében kiadott nyilatkozatát. Mint írja: "A tudóst az akkori törvények értelmében ítélték el. Az idő kerekét nem forgathatjuk vissza, de kétségtelen, hogy igazságtalan elbánásban részesült, tehát megragadom az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek mindannyiunk nevében."

A miniszterelnökhöz juttatott kérelem John Graham-Cummings számítógép-tudós ötlete nyomán született meg, több ezren írták alá, így a nyíltan homoszexuális Sir Ian McEwan színművész is. Alan Turingnak nyolc évvel ezelőtt Manchesterben szobrot állítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×