INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kórházba került Líbiában a lockerbie-i merénylő

InfoRádió / MTI
Egy líbiai tisztségviselő arról számolt be hétfőn, hogy kórházba került a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök.

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi kórházba szállításának hírét Mohamed Sziala líbiai külügyi államtitkár közölte, haldokló emberként említve Megrahit. "Kórházban van, egy haldokló ember, helyénvaló, hogy hazajött, hogy Líbiában töltse utolsó napjait" - mondta Siala az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

A Channel 4 brit televízió már vasárnap éjjel képsorokat mutatott arról, hogy az 57 éves férfit a kórházban oxigénmaszkkal lélegeztetik, alig néhány nappal azután, hogy a skóciai hatóságok idő előtt szabadon bocsátották őt halálos betegségére tekintettel. Egy riporter hangja hallatszott közben, ahogy kérdést tesz fel Megrahinak, ő azonban túl gyengének tűnt ahhoz, hogy válaszolni tudjon.

Megrahit 2001-ben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre egy skót bíróság, amely bizonyítottnak találta a líbiai titkos ügynök részességét az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrormerényletben.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak, az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

A rákbetegségben szenvedő Megrahit - aki mindig is tagadta bűnösségét - a skót kormány "méltányossági megfontolásokra" hivatkozva engedte szabadon. A döntést súlyos bírálatok érték a brit ellenzék és az amerikai kormány részéről is, különösen azután, hogy a volt ügynököt hazájában nemzeti hősnek kijáró ünnepléssel fogadták.

A címlapról ajánljuk