eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kórházba került Líbiában a lockerbie-i merénylő

Egy líbiai tisztségviselő arról számolt be hétfőn, hogy kórházba került a lockerbie-i merényletért elítélt egykori líbiai titkos ügynök.

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi kórházba szállításának hírét Mohamed Sziala líbiai külügyi államtitkár közölte, haldokló emberként említve Megrahit. "Kórházban van, egy haldokló ember, helyénvaló, hogy hazajött, hogy Líbiában töltse utolsó napjait" - mondta Siala az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

A Channel 4 brit televízió már vasárnap éjjel képsorokat mutatott arról, hogy az 57 éves férfit a kórházban oxigénmaszkkal lélegeztetik, alig néhány nappal azután, hogy a skóciai hatóságok idő előtt szabadon bocsátották őt halálos betegségére tekintettel. Egy riporter hangja hallatszott közben, ahogy kérdést tesz fel Megrahinak, ő azonban túl gyengének tűnt ahhoz, hogy válaszolni tudjon.

Megrahit 2001-ben ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre egy skót bíróság, amely bizonyítottnak találta a líbiai titkos ügynök részességét az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrormerényletben.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai 11 ezer méteres magasságból a skóciai Lockerbie-re zuhantak, az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

A rákbetegségben szenvedő Megrahit - aki mindig is tagadta bűnösségét - a skót kormány "méltányossági megfontolásokra" hivatkozva engedte szabadon. A döntést súlyos bírálatok érték a brit ellenzék és az amerikai kormány részéről is, különösen azután, hogy a volt ügynököt hazájában nemzeti hősnek kijáró ünnepléssel fogadták.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×