eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Veszélyes, de megbocsátható a gyorshajtás"

Veszélyesnek, de megbocsáthatónak tartja a gyorshajtást az osztrákok többsége egy felmérés tanúsága szerint.

Leginkább a lakott területen érvényes sebességkorlátozásokat hagyják figyelmen kívül az osztrák gépjárművezetők.

A jelek szerint a legtöbb autós úgy gondolja, hogy maga is különbséget tud tenni indokolt és indokolatlan korlátozások között. Ez a gondolkodás veszélyes, hiszen így éppen ott nem tartják be a sebességhatárt, ahol a leginkább szükség van rá - figyelmeztet a felmérés készítője, az osztrák Közlekedésbiztonsági Tanács.

A 2008-ban készült tanulmány szerint az óránkénti 30 kilométeres sebességhatárt az autósok 80 százaléka lépi túl, átlagosan 5 km/h-val. Az 50 km/h-s korlátozást a vezetők fele nem tartja be, ehelyett átlagosan 51 km/h-val hajt.

Kevesebb a gyorshajtók aránya ott, ahol az autósok maguk is jobban veszélyben érzik magukat. A lakott területen kívül engedélyezett óránkénti száz kilométeres sebességhatárt például csak húsz százalékuk lépi túl, sőt, átlagosan 89 km/h-val autóznak. Valamivel ennél is nagyobb a fegyelem az autópályán megengedett 130 km/h-s sebességhatárt tekintve, ezt az autósok 19 százaléka szegi meg.

A felmérésben megkérdezetteknek csak a 16 százaléka mondta azt, hogy különösen bosszantja, ha mások a megengedettnél gyorsabban autóznak. Az autósok több mint fele alig vagy egyáltalán nem méltatlankodik a gyorshajtók miatt, legalábbis amíg nem vezetnek agresszívan vagy másokra való tekintet nélkül.

Ausztriában szeptembertől emelkednek a gyorshajtás és az ittas vezetés büntetési tételei. Már augusztus 19-e óta szigorúbban büntetik a tehergépkocsikra, utánfutót vontató személyautókra és autóbuszokra vonatkozó sebességhatárok túllépését, szeptembertől azonban minden gépjárművezetőnek magasabb büntetésekkel kell számolnia.

Csaknem a duplájára emelkedik például a gyorshajtásért kiszabható helyszíni bírság, miután legkevesebb 70 eurót (mintegy 19 ezer forint) kell szeptember elsejétől fizetnie annak, aki személygépkocsival több mint harminc km/h-val túllépi a sebességhatárt. Így más európai uniós tagállamok autósait is könnyebben "utolérik" az osztrák hatóságok, 2008 óta ugyanis a legkevesebb 70 eurós közlekedési bírságok az EU egész területén behajtatók.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×