eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem szűnnek meg a négynapos hétvégék

Minden alapot nélkülöz az a sajtóértesülés, amely szerint 2010-től megszűnnének a négynapos hétvégék. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem tervez olyan rendeletet, amely tiltaná az ünnepek körüli munkanap áthelyezést - közölte a tárca.

A tárca sajtóosztályának közleménye emlékeztet arra, hogy a munkaszüneti napokat - január 1., március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1., december 25. és 26. - a Munka Törvénykönyve tartalmazza. A munkaszüneti napok körüli munkarendet megállapító miniszteri rendelet - az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal (OÉT) egyeztetve - minden évben aszerint állapít meg munkanap- és pihenőnapcserét, hogy a naptári évben milyen napra esik az adott munkaszüneti nap.

Praktikus szempontok döntenek, hogy a munkaszüneti nap, valamint a pihenőnapnak tekintendő szombat és vasárnap közé eső munkanapot indokolt-e "elcserélni" egy pihenőnapra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a munkanap áthelyezése akkor indokolt, ha az ünnepnap keddre vagy csütörtökre esik.

A jelenleg előkészítés alatt álló, rövidesen az OÉT elé kerülő, 2010-re vonatkozó miniszteri rendelet tervezete valóban csak egy munkaszüneti nap esetében, karácsony tájékán változtatna a munkarenden. Ez azonban abból ered, hogy 2010-ben csupán karácsonykor esnek úgy a napok, hogy van értelme a munkanap-pihenőnap cserének.

2010-ben minden más munkaszüneti nap hét végére vagy pénteki, illetve hétfői napra esik a naptárban. Ez utóbbi esetben nincs szükség munkanap-áthelyezésre, hiszen a naptárból következően háromnapos hosszú hétvége áll rendelkezésre.

A munkanap-áthelyezés rendjében változás csak az eurózónához való csatlakozás - jelenleg nem tervezhető - időpontjában, csupán a kereskedelmi bankok működését érintően vetődött fel. Nekik ugyanis várhatóan át kell majd állni egy Európán belül egységes pénzügyi elszámolási rendszerre, amelynek következtében a bankok munkarendje összeütközésbe kerülhetne a munkanap áthelyezés magyar gyakorlatával. Döntés erről egyébként még nem született - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×