eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fogorvos: az első számú közellenség?

Egy nemrég közzétett indiai kutatás adatai arra engednek következtetni, hogy a helyieknek erős ellenérzéseik vannak a fogorvosokkal szemben. A felmérés szerint ugyanis az indiaiak mintegy kétharmada soha nem járt még fogorvosnál, ráadásul azok se nagyon mennek el, akiknek szükségük lenne rá.

Az egészségtudatosság alacsony szintjéről és a szájápolási szokások hiányáról tanúskodnak az egyik világszerte közismert fogkrémgyártó cég támogatásával, az Indian Market Research Bureau (IMRB) által készített felmérés eredményei, amelyről az ELTE TTK hírlevele számol be.

Kiderült, hogy az indiai válaszadók fele társítja a fogproblémákat a nem megfelelő szájápolási szokásokhoz, például a napi többszöri fogmosás hiányához. A megkérdezettek további 49 százaléka pedig úgy véli, az olyan életviteli okok, mint a nem megfelelő és egészségtelen étkezés, vezethetnek a panaszok kialakulásához.

A kutatás megállapításai szerint az indiaiak 67 százaléka soha nem járt még fogorvosnál, 87 százalékuk pedig úgy véli, hogy a fogorvosi vizit csak abban az esetben szükséges, ha már kialakult a probléma. Az egészségügyi szakemberek javaslatai ellenére száz emberből csak három keresi fel legalább évi rendszerességgel a fogorvosát, szemben az 57 százalékos nemzetközi átlaggal.

Háziorvos, patikus, öngyógyítás?

A kutatás megállapításai szerint a fogászati kezeléseknek csak 47 százalékát végzik fogorvosok Indiában. A válaszadók többsége ugyanis a fogorvosok helyett inkább gyógyszerészektől, háziorvosoktól kér tanácsot, vagy otthon, önállóan alkalmazható készítményeket használ.

A felmérés szerint a megkérdezettek 70 százalékának van fogszuvasodása, de ezeknek csak 58 százaléka kezelteti problémáját fogorvossal. Ahogy a fogtömésre, úgy más fogorvosi beavatkozásra sem szívesen vállalkoznak a helyiek. A szájsebbel, fekéllyel 21, ínyvérzéssel 28, kellemetlen szájszagra vonatkozó problémával a válaszadók alig 11 százaléka keresi csak fel a fogorvost.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×