eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szerdán kérjünk fizetésemelést!

A vasárnap kétségtelenül a legnépszerűbb a hét napjai közül, de mi jellemző a többi napra? Ezt vizsgálta meg az amerikai Vermont Egyetem kutatócsoportja, igen eredeti módszerrel: mintegy két és fél millió blog és internet-üzenet végigböngészésével. Az eredményről a brit napilap, a Daily Telegraph számol be.

Azt hihetnénk, hogy hétfőn a legborúsabb a kedvünk, hiszen ekkor kell visszatérnünk a satupadhoz vagy az iskolába. De a vizsgálat szerint ekkor még tart egy kicsit a vasárnapi jókedv, tehát végeredményben a szerda lehet a legnépszerűtlenebb nap. Bár a szerdának is van előnye, mint mindjárt kiderül.

A kedd a blogok beírásának kedvező napja, de nem jó a szexre. Az adatok összegzése azt mutatja, hogy kedden kevesebben élnek házaséletet.

A szerda jó nap arra, hogy fizetésemelést kérjünk. Hétfőn és kedden a főnök a heti munka szervezésével van elfoglalva, csütörtök-pénteken a saját hétvégi programján jár az esze, tehát szerdán a legmegközelíthetőbb. Nem a blogok átvizsgálása révén, hanem a biztosítóktól kapott adatokból derül ki, hogy szerdán történik a legtöbb autóbaleset.

A csütörtök a legjobb nap arra, hogy feladjuk a dohányzást - állítja a kutatócsoport, érdemleges indoklás nélkül.

A péntek erős nap a földrengések tekintetében. Végre egy eléggé fölösleges információ, még ha igaz is, hogy egy-egy pénteki földrengés követelt 30 ezer halálos áldozatot az indiai Gudzsarátban és 40 ezret Iránban.

Szombat. Angliában biztató nap újszülötteknek, hogy lehet belőlük miniszterelnök. Egy sor brit kormányfő született szombaton, Harold Wilsontól Anthony Edenig. Viszont szombaton kapnak legtöbben alkoholmérgezést, ezt a British Medical Journal adatai is megerősítik.

Van-e üröm a vasárnap örömében? A felmérés szerint sokan nem szeretik, hogy fáradságos, és túl sok felfordulással jár a vasárnapi ebéd elkészítése. Gondolom, a háziasszonyok panaszkodnak, a férfiak meg a nap fénypontjának tartják az ünnepi ebédet.

Vasárnap küldik az emberek a legtöbb magánjellegű internet üzenetet. Ezekben tallózhatnak azután a vermonti egyetem szociológusai, hogy uborkaszezon idején újabb kutatási eredményeikkel töltsék meg a világsajtót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×