eur:
401.2
usd:
366.57
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Vérvizsgálattal kimutatható a bokszolók agykárosodása

Amatőr bokszolók vizsgálata során svéd és török kutatók olyan idegsejt-degenerálódást fedeztek fel, amely akár a sportolás abbahagyása után két hónappal is kialakulhat. Ez szerintük újabb bizonyíték arra, hogy a fejre mért ütések agykárosodást okozhatnak.

A svéd Sahlgrenska Akadémia és a török Erciyes Orvosi Egyetem kutatói a vizsgálatba 44 török amatőr ökölvívót vontak be, akiktől vért vettek a kéthónapos kihagyás után megkezdett edzőtáborozás elején. Az eredményt összevetettek az egészséges emberekből álló kontrollcsoport tagjaiéval.

Henrik Zetterberg svéd kutató beszámolója szerint olyan fehérjéket kerestek, amelyeket kimutatják az agykárosodást, és azt találták, hogy ezek közül egyiknek - az NSE-nek nevezett fehérjének - a szintje magasabb a bokszolók szervezetében, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Az agyra mért sorozatos ütések a jelek szerint olyan idegsejt-degenerálódáshoz vezetnek, amely viszonylag hosszú ideig megmarad - hangsúlyozta Zetterberg, aki szerint ezt a tényt nem szabad eltitkolni sem a sportolók, sem pedig a bokszolni vágyó gyerekek szülei elől.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×