eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hegymászóhalál: gyanúsak a körülmények

Az osztrák sajtó szerint gyakorlott alpinista volt, és betartotta a biztonsági szabályokat az a 25 éves martonvásári férfi, aki a hétvégén kilencven méteres mélységbe zuhant és életét vesztette Ausztriában. Az InfoRádió által megszólaltatott szakértő azonban elgondolkodtatónak tartja a baleset néhány körülményét.

A 25 éves martonvásári férfi szombaton a Salzburg tartománybeli Filzmoos közelében, a Torstein nevű hegy egyik, a 12 fokozatú nemzetközi skálán hatos nehézségű falát akarta megmászni.

27 éves társával azonban visszafordult, mert a kiválasztott út nehéznek bizonyult a számukra. Az ORF közszolgálati televízió tudósítása szerint ereszkedés közben kiszakadt a falból egy régi kampó, amelyen a férfi függött, és a hegymászó a 90 méteres mélységbe zuhant. A kiérkező mentők már csak a halálát tudták megállapítani.

Az osztrák sajtó azt írja, hogy a szörnyethalt magyar gyakorlott hegymászó volt és betartotta a biztonsági előírásokat. Az InfoRádió által megkeresett profi hegymászó, Klein Dávid a baleset körülményeinek ismerete nélkül azonban azt mondta: alapvető szabály, hogy nem másznak fel olyan hegyre, amelyre nem tudnak feljutni, vagy ahonnan nincs biztonságos menekülési útvonal.

Szakértőnk súlyos hibának tartja azt is, ha valaki egyetlen és egyébként is réginek látszó eszközre bízza az életét.

A távirati iroda összesítése szerint az elmúlt tíz évben 18, zömében amatőr magyar hegymászó szenvedett halálos balesetet sportolás közben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×