eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már az első nap 1500 látogatója volt a berlini Currywurst Múzeumnak

Már az első nap 1500 látogatója volt a berlini Currywurst Múzeumnak - jelentették be az intézmény üzemeltetői vasárnap.

A létesítmény szombaton nyitotta meg kapuit az egyik legnépszerűbb berlini turistalátványosság, a Checkpoint Charlie egykori határátkelő közelében, a német főváros központjában.

A látogatók igen elégedettek a múzeummal, csak azt sajnálják, hogy a kiállításon nem ehetnek a németek kedvenc eledelének számító currywurstból. Erre még néhány hetet várniuk kell, de hamarosan megnyílik az épületben egy valódi kolbászsütő étterem.

A currys mártással leöntött kolbász-falatkákból csak a német fővárosban 70 millió darab fogy évente, az egész országban pedig 800 millió, legalább is a múzeum kutatásai szerint.

A currywurst az a németnek, ami a magyarnak a sült kolbász mustárral, karaj kenyérrel, uborkával, vagy a New York-inak a hotdog; intézmény, a mindennapi kultúra alapvető része. Ennek megfelelően a kult-wurst berlini szentélye sem kicsi, alapterülete 1100 négyzetméter. Vállalt küldetése a "currywurst társadalmi jelentőségének tudatosítása" - közölte a Német Currywurst Múzeum.

Az állandó kiállításon megcsodálható egy utcai kolbászsütő bódé, és a jellemzően sörrel fogyasztott étel születését és felemelkedését képek, filmek és írásos dokumentumok mellett hanganyagok segítségével is végigkövethetik a látogatók.

Egy teljes kiállítási terem Herta Heuwer berlin-charlottenburgi sütödés életét és munkásságát mutatja be. Õ volt a currywurst szülőanyja. A pikáns mártást először 1949. szeptember 4-én állította össze szerény lacikonyhájában. Tíz évvel később a kirobbanó sikerű receptet levédette, majd a bódé helyén, a Kant Strasse-Kaiser Firedrich Strasse sarkán valóságos currywurst-csarnokot építtetett, amelyben 19 beosztott dolgozott a keze alá.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×