eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A szemét örökre ott marad

A megtermelt hulladék csak egy részét érinti a szelektív gyűjtés. A Hulladék Munkaszövetség szerint arra kellene törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.

A szelektíven gyűjthető hulladékok alatt a csomagolóanyagokat értjük. Ezért a szelektív gyűjtés a környezetvédők szerint csak részmegoldást jelent, bár kétségtelen, hogy környezettudatosságra ösztönöz.

A Hulladék Munkaszövetség szóvivője, Graczka Szilvia szerint ráadásul az is probléma, hogy a szelektíven visszagyűjtött hulladéknak csak kis részét hasznosítják Magyarországon újra, a zömét kiviszik külföldre, és a szállítás már önmagában is károsítja a környezetet.

Graczka Szilvia elmondta: kényelmesnek tűnik a kukába dobni azt, amire nincs szükség, de tudni kell, hogy a hulladéklerakókban csak tárolják a szemetet, és amikor az megtelik, akkor deponia lesz belőle, ami nem jelent mást, mint azt, hogy befedik földdel, szigetelik, növényeket telepítenek a tetejére, és még vagy 25-30 évig figyelik, nem kerül-e a földbe belőle káros anyag. A szemét azonban örökre ott marad.

A környezetvédők szerint szükség lenne több szemétfajta újrahasznosítására, szerves anyagoknál komposztálásra, de egyszerű megoldás az is, ha nem kidobjuk az elromlott tárgyat, hanem inkább megjavíttatjuk. És azt sem szabad elfelejteni, hogy minél több szemetet állítunk elő, annál többet kell elszállítani, ami a közterület fenntartó cégeknek minden bizonnyal hasznot húz, mert a szemétdíjakat biztosan emelik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×