eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sziget: Könnyebben szerezhet nemi betegséget, mint új influenzát!

Nagyobb az esélye annak, hogy nemi betegséget kapjanak el a fesztiválozók, mint annak, hogy új influenzával fertőződnek meg a Szigeten - mondta Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa. A fesztivál főszervezője szerint sincs ok a pánikra.

"Az új típusú influenza szempontjából a szigetlakók nincsenek jelenleg veszélyben. Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a szexuális úton terjedő betegségek a Szigeten, mint a légúti fertőző betegségek" - mondta a járványügyi szakember, azt követően, hogy kiképzést tartott a Szigeten tevékenykedő "influenza-hostesseknek".

Európa számos államában nagyságrendileg nagyobb influenzajárvány dúl, mint Magyarországon. Ugyanakkor azokban az országokban is rendeztek nagy ifjúsági fesztiválokat, ahol tízezer számra vannak megbetegedések, és egyiken sem okozott a járvány problémát. Magyarországon sem számítanak erre - mondta Szlávik János, aki szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy valaki fertőzötten érkezik a fesztiválra és tovább is adja a betegséget a Szigeten.

A következő öt napban mindenesetre tizenkét hostess járja majd folyamatosan a fesztivált, hogy tájékoztassák a szigetlakókat a tünetekről és a megelőzés lehetőségeiről. A tanácsok között szerepel majd a gyakori kézmosás és a papír zsebkendő egyszeri használata. Ha beteg fesztiválozóval találkoznak, akkor őt azonnal a Sziget egészségügyi stábjához irányítják. A Szigetet járó influenza-kommandó "arca" Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó, aki a szerdai "kiképzésen" is ott volt.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője kiemelte: a szervezők igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy fertőzés esetén a megfelelő szakmai protokoll szerint kezeljék a beteget.

Nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre és a figyelemfelhívásra is: a Sziget különböző pontjain összesen háromszáz plakátot helyeztek ki, a kivetítőkön és a hangosbemondókon keresztül is tájékoztatják a látogatókat. Emellett fertőtlenítő kézmosókat is elhelyeztek a fesztivál számos helyszínén. Az összesen négyszáz fős egészségügyi személyzet és a stáb többi tagja is speciális kiképzést kapott az új influenzáról - tette hozzá.

A felkészülésnél a nemzetközi példákat is figyelembe vették. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lappangási idő miatt nem kell sok megbetegedésre számítani a Szigeten sem - mutatott rá.

A főszervező szerint nincsenek veszélyben a szigetlakók. "Egy influenzavírusról van szó és nem az eboláról. Ilyen értelemben nem gondolnám, hogy itt súlyos életveszélynek vannak kitéve a Sziget látogatói azért, mert a világban terjed egy influenza vírus. Szerencsére Magyarországon még nagyon kevés megbetegedés van" - mondta Gerendai Károly, hozzátéve, hogy természetesen nem lehet teljesen kizárni, hogy valaki már betegen érkezik a fesztiválra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×