eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megdöbbentő múltjáról vallott Soros György

Legújabb kampánya keretében 35 millió dollárt adományozott a befektető és emberbarát Soros György New York-i gyerekek beiskolázásához, így az állami forrásokkal kiegészült összegből közel 850 ezer gyermek részesülhet egyszeri 200 dolláros támogatásban. Az ok a rendkívüli adakozás mögött az volt, hogy még amikor Londonban tanult Soros, csak úgy tudta fizetni az iskolát, ha éjszakánként pincérként dolgozott.

A magyar származású befektető és nagy emberbarát Soros György a Time-nak adott interjújában beszélt elsőként arról, hogy 35 millió dolláros adományt akar adni New York-i gyermekek beiskoláztatására. A program igazi unikumnak számít, hiszen a hírek szerint minden egyes dollárt néggyel egészít ki az állam, ami azt jelenti, hogy összességében 140 millió dollár lesz elérhető a rászoruló gyerekeknek.

A programban közel 85 ezer, három és tizenhét év közötti gyermek vehet majd részt, a forrásokat ismerve fejenként 200 dollár lehet majd egyszeri alkalommal igényelni. A kritikusok szerint a közel 40,000 forintnak megfelelő összeg nem nagy, a fő probléma pedig az, hogy nem feltétlenül ér majd el minden rászorulót, tehát akaratlanul is részesednek majd olyanok is az adományból, akik nem szorulnak rá.

Soros György szerint viszont a mostani nehéz időkben elegendőnek kell lennie a kezdethez ennek az összegnek, véleménye szerint pedig azért nem lehetett magasabb összeget megállapítani, hiszen ekkor bizonyos feltételeket kellett volna tenni.

Az adomány apropója egy régi történet volt, ami még Sorossal a londoni tanulmányai során esett meg. Történt ugyanis, hogy a London School of Economics annyira drága volt Soros számára, hogy éjszakánként pincérként kellett dolgoznia.

A tanára viszont rájött a dologra, és azonnal előterjesztette Sorost a helyi kvéker (a Barátok Vallásos Társasága nevű keresztény szervezet tagjainak közkeletű elnevezése) közösségbe, a helyzetre való tekintettel pedig feltétel nélkül azonnal kapott 40 fontot, ami akkoriban bőségesen elég volt a helyzet rendezéséhez (1952-ben diplomázott az ottani egyetemen).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×