eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Szívbajokat előzhet meg a narancslé

Naponta fél liter friss narancslé védi a verőerek belső felszínének érzékeny sejtjeit, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kockázatát és a vérnyomást. A szívgyógyász kutatók vizsgálatának eredményeit Las Vegasban ismertették, az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén.

Az angol szállóige évszázadok óta úgy szól, hogy "Naponta egy alma, a doktort távol tartja". A kutatók most a konferenciát követő vitában kiemelték, hogy ez a betegségmegelőző hatás talán a rendszeres narancsevésnek, narancslé-fogyasztásnak is tulajdonítható.

A vizsgálatot végző munkacsoport 24 egészséges férfit vont be egy programba, amelyben egy-egy hónapon át a résztvevők mindig más folyadékból - összesen háromféléből - ittak meg fél litert, eltérő sorrendben.

Az egyik a narancslé volt, és a másik kettő is ugyanannyi kalóriát tartalmazott, mint a gyümölcsital, de az egyikben 292 milligramm heszperidin is volt, ami megfelel a természetes narancslé heszperidintartalmának is.

Ez az anyag flavonoid, ami bizonyos mennyiségben minden növényben található, de a növényvilágban ezernyi flavonoidféle fordul elő a sejtekben. A növényben, gyümölcsben gazdag étrend betegségmegelőző hatása főleg ezeknek köszönhető.

Flavonoidok hatásának tulajdonítják a szív- és érbetegségek elleni védelmet a rendszeres, de mérsékelt vörösborivás eredményeként, ezek a biológiailag aktív anyagok találhatók a vérnyomást csökkentő fekete csokoládéban, vagy az ugyancsak szívet védő zöld teában is.

A kutatók azt észlelték, hogy a természetes narancslé, vagy a heszperidint ugyancsak tartalmazó ital fogyasztása során a vizsgálati személyek érműködése, ereinek tágulékonysága kedvezően alakult, míg a látszólag hasonló, de olyan üdítő folyadék, amelyben nem volt ez a flavonoid, ilyen érhatást nem hozott létre.

A jótékony érhatásra utalt az is, hogy heszperidinfogyasztás ideje alatt a vérnyomás második, diasztolés értéke, a "per" nyomás ugyancsak csökkent. A kutatók föltételezése szerint a flavonoid jó irányban befolyásolja azoknak a géneknek a működését, melyek gátolják az érbetegségek kifejlődését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×