INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nemcsak a vakokat segíthetik a kutyák

Infostart / InfoRádió
Nagyon kevés mozgássérült tudja, hogy Magyarországon is igényelhet - ráadásul ingyen - olyan kutyát, amely a nap 24 órájában segíti őt: megkönnyíti a közlekedést és a kapcsolatteremtést, felveszi a leejtett tárgyakat, kinyitja az ajtót, figyelmeztet a veszélyre, lekapcsolja a villanyt vagy éppen bevásárol.

Nagyon kevés az olyan mozgássérült, aki jelentkezik kutyáért - mondta el az InfoRádiónak a Kutyákkal az Emberért Alapítvány munkatársa, aki ezt többek között azzal magyarázta, hogy sokan nem tudnak arról, hogy van ilyen lehetőség.

A vakvezető kutya már átment a köztudatba, de az, hogy mozgássérülteket segítő ebek is vannak, még nem - tette hozzá Bródy Andrea, aki azonban hangsúlyozta: egy ilyen négylábú az élet szinte minden területén segítségére lehet a kerekesszékeseknek.

A nap 24 órájában a mozgáskorlátozott gazdája rendelkezésére áll, és segíti őt: viszi a kosarat bevásárláskor, felveszi a leesett tárgyakat, kinyitja az ajtót, villanyt kapcsol, felszólításra odaviszi a mobiltelefont vagy a távirányítót - vagyis rengeteg olyan dolgot tesz meg, amiért a mozgássérültnek napjában több tucatszor kellene megkérnie valakit.

Bródy Anikó kiemelte, hogy egy ilyen rendkívüli kutya a kapcsolatteremtésben is segítheti a kerekesszékhez kötöttet: ha ugyanis az illető egy négylábúval tér be egy boltba vagy bevásárlóközpontba, akkor ahelyett, hogy az emberek zavartan elfordulnának tőle, mindenki odafigyel rá, ő lesz a központ és beszélgetni kezdenek vele. Így a mozgássérült gyakorlatilag újból szocializálódik, nem pedig egy légüres térben mozog - fűzte hozzá.

Az alapítvány munkatársa elmondta: egy kutya kiképzése másfél-két évet és több millió forintot vesz igénybe, ám a mozgássérültnek nem kell fizetnie. Van egy átadási időszak, amikor az alapítvány gondoskodik a kutyáról, majd amikor a mozgássérült levizsgázott az állattal, onnantól kezdve már ő gondoskodik róla. Havonta ez pár ezer forintot vesz igénybe, éppen ezért Bródy Andrea szerint nem anyagi okok miatt jelentkeznek kevesen a kutyákért.

Az alapítvány munkatársa hozzátette: gondot jelent az is, hogy kevés olyan "nevelőszülő" van, aki vállalja az ebek tanítását.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk