A British Nutrition Foundation (BNF) szakértői azt állítják: ha fogyni szeretnénk, akkor olyan ételeket fogyasszunk, amelyekben sok a víz. Persze ez nem azt jelenti, hogy ebédre a tápláló élelmiszerek helyett egy pohár vizet igyunk meg, hanem azt, hogy a legtöbb ételt egészítsük ki vízben és rostban gazdag zöldségekkel.
A szakértők szerint így többet ehetünk az adott ételből, és egy órával később sem leszünk éhesek. A BNF azt tanácsolja, hogy számoljunk egy kicsit: azok az ételek alkossák étrendünk alapját, amelyek grammja kevesebb, mint másfél kalóriát tartalmaz. Ilyen például a zöldségleves vagy a főtt tojás.
Egy kis matek nem árt
Könnyen ki lehet számítani, hogy mennyi kalória jut egy grammra: csak tudni kell, hogy az étel mennyi kalóriát tartalmaz, azt pedig elosztjuk az étel súlyával. Vagyis ha van egy 180 grammos, 360 kalóriás szendvicsünk, akkor annak egy grammjára két kilokalória jut.
Ez a szendvics már a közepes energiasűrűségű ételek közé tartozik, ahova a lasagne-ét, a pizzaszeletet és a lazacot is sorolják. Ezek fogyasztásánál már oda kell figyelni az adagokra, és érdemes alacsony energiasűrűségű ételekkel együtt fogyasztani őket - hangsúlyozta a szervezet egyik szakértője a BBC-nek.
A harmadik csoportba azok az ételek tartoznak, amelyek grammonként háromnál több kalóriát tartalmaznak - ilyen a süti, a mogyoró, a keksz, a csipsz vagy a csoki, amelyeket nem meglepő módon csak módjával lehet fogyasztani.
A kutatók hangsúlyozzák: a magas víztartalmú ételektől tovább érezzük telítve magunkat, mivel lassabban ürülnek ki a gyomorból. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ne száműzzük étrendünkből a magasabb energiatartalmú ételeket, hiszen például a hal fontos tápanyagokat tartalmaz.