eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matektudás is kell a sikeres fogyókúrához

A nagy víztartalmú ételek fogyasztása lehet a sikeres fogyókúra alapja - állítják brit táplálkozási szakértők, akik azt tanácsolják, hogy az étkezések előtt számoljunk egy kicsit.

A British Nutrition Foundation (BNF) szakértői azt állítják: ha fogyni szeretnénk, akkor olyan ételeket fogyasszunk, amelyekben sok a víz. Persze ez nem azt jelenti, hogy ebédre a tápláló élelmiszerek helyett egy pohár vizet igyunk meg, hanem azt, hogy a legtöbb ételt egészítsük ki vízben és rostban gazdag zöldségekkel.

A szakértők szerint így többet ehetünk az adott ételből, és egy órával később sem leszünk éhesek. A BNF azt tanácsolja, hogy számoljunk egy kicsit: azok az ételek alkossák étrendünk alapját, amelyek grammja kevesebb, mint másfél kalóriát tartalmaz. Ilyen például a zöldségleves vagy a főtt tojás.

Egy kis matek nem árt

Könnyen ki lehet számítani, hogy mennyi kalória jut egy grammra: csak tudni kell, hogy az étel mennyi kalóriát tartalmaz, azt pedig elosztjuk az étel súlyával. Vagyis ha van egy 180 grammos, 360 kalóriás szendvicsünk, akkor annak egy grammjára két kilokalória jut.

Ez a szendvics már a közepes energiasűrűségű ételek közé tartozik, ahova a lasagne-ét, a pizzaszeletet és a lazacot is sorolják. Ezek fogyasztásánál már oda kell figyelni az adagokra, és érdemes alacsony energiasűrűségű ételekkel együtt fogyasztani őket - hangsúlyozta a szervezet egyik szakértője a BBC-nek.

A harmadik csoportba azok az ételek tartoznak, amelyek grammonként háromnál több kalóriát tartalmaznak - ilyen a süti, a mogyoró, a keksz, a csipsz vagy a csoki, amelyeket nem meglepő módon csak módjával lehet fogyasztani.

A kutatók hangsúlyozzák: a magas víztartalmú ételektől tovább érezzük telítve magunkat, mivel lassabban ürülnek ki a gyomorból. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ne száműzzük étrendünkből a magasabb energiatartalmú ételeket, hiszen például a hal fontos tápanyagokat tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×