eur:
385.15
usd:
354.33
bux:
68258.98
2024. május 21. kedd Konstantin

A gyorsan fogyókat veszélyezteti a demencia

Az öregeknek sem árt odafigyelniük a testsúlyukra. Egy friss tanulmány szerint ugyanis az időskori gyors súlyvesztés a szellemi leépülés, azaz a demencia előjele lehet.

A Dél-floridai Egyetem tanulmánya szerint az időskori demencia kialakulásának az esélye nagyobb azoknál, akik hírtelen, sokat fogynak.

Egy nyolc éven át tartó, majdnem 2000 ember bevonásával végzett kutatás szerint 79 százalékkal nagyobb esélyük van az időskori leépülésre azoknak, akik hirtelen fogynak, azokhoz képest, akik megőrzik a súlyukat.

A nagyon vékony testalkat sem előnyös az öregek számára. Az átlagosnál alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkező emberek is gyakrabban épülnek le szellemileg, mint a normál súlyúak.

A kutatók ugyanakkor arra is rámutatnak: az elhízás is ártalmas lehet az idős korban, ugyanis a szellemi leépülést ez is gyorsíthatja. A súlyukra tehát az időseknek is éppúgy oda kell figyelniük, mint a fiataloknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×