eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A betegségükre neten rákereső betegek jobb ellátást kapnak

Azok a rákos betegek, akik az interneten vagy a média egyéb csatornáin utánanéznek betegségüknek, általában a legújabb kezelést kapják - derül ki egy amerikai kutatásból.

Egy bostoni rákintézet kutatói 633 vastagbélrákos beteg adatait gyűjtötték össze. Azt találták, hogy azoknak, akik a média különböző csatornáin keresztül szereztek információkat betegségükről és annak kezelési módszereiről, 2,8-szer nagyobb volt annak az esélye, hogy hallottak a legújabb kezelési módokról, és 3,2-szer nagyobb volt annak az eshetősége, hogy részesültek is ezekben a kezelésekben, mint azoknak, akik nem néztek utána betegségüknek.

A kutatók azonban hangsúlyozzák: az a vizsgálatból nem derül ki, hogy vajon maga a beteg indítványozta-e ezeket a kezeléseket, vagy a már az orvos által említett gyógymódoknak néztek után. Az azonban kiderült, hogy sok beteg az interneten beszerzett információkkal készül fel az orvosi látogatásokra, míg mások a tévében sugárzott, a daganatos betegségekkel foglakozó műsorokat követik figyelemmel. Vannak olyanok is, akik az orvostól kapott kiadványokat fésülik át alaposan, sokan pedig több orvostól is kikérik a szakvéleményt.

Dr. Stacy Gray kutatásvezető hangsúlyozta: egyre több beteg néz utána az interneten a problémájának, és az elmúlt harminc évben a páciensek egyre nagyobb szerepet akarnak játszani a gyógyításukban. "Az emberek elvárják és akarják is, hogy aktív részesévé váljanak az őket érintő orvosi döntéshozatali folyamatoknak" - tette hozzá a szakember.

Bár a kutatás csak a vastagbélrákosok viselkedését vizsgálta, a szakember szerint a többi páciens is aktívan kutatja a betegségére és kezelésére vonatkozó információkat. Dr. Gray azonban arra figyelmeztet, hogy nem minden információforrás hiteles, ezért azt javasolja, hogy a betegek kérjék ki orvosaik véleményét, milyen internetes oldalakon tudnak utána olvasni betegségüknek.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×