eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mit tegyen, ha mindig fölébred hajnalban és nem tud visszaaludni?

Rendszeresen előfordul, hogy fölriad hajnalban, azonnal elfoglalják a napi teendőkkel kapcsolatos gondolatok, ezért nem tud visszaaludni, még akkor sem, ha hulla fáradt? Mitől van ez, és mit lehet tenni ellene?

Reggel négy óra van, de nem tud visszaaludni, azon pörög az agya, mit kellene tennie aznap, mit nem csinált meg tegnap - ismerős a helyzet? Vajon miért van az, hogy az emberek 20 százaléka korai ébredéssel küzd? Hagyományosan ezt a problémát a depresszióhoz kötik - ma azonban sokaknál egyszerűen a modern élet feszültsége válthatja ki. A korai ébredés elsősorban a nőket sújtja.

Az emberek 10 százaléka hajnali pacsirta, 10 százaléka pedig éjjeli bagoly - a többiek valahol a kettő között vannak. E beállítódáson változtatni pedig olyan vállalkozás, mint lecserélni a szemünk színét. Sokan ráadásul azok közül, akik felriadnak hajnali négykor, éjfél körül mentek aludni - azaz ha nem alszanak vissza, fáradtan kezdik a napot.

Az állatok és a csecsemők naponta többször, több részletben alszanak, és a meleg éghajlatú országokban is bevett szokás, hogy éjjel öt, a délutáni szieszta során pedig három órát alszanak az emberek.

Tulajdonképpen az ember többször is fölébred az éjjel, ami teljesen természetes, mivel egy alvási periódus két óra. A szervezet hajnali háromkor mély alvásból a REM-be, a gyors szemmozgásos szakaszba vált - ekkor szoktunk álmodni. Amikor ebben az ébredés előtti szakaszban vagyunk, a környezet könnyen megzavarhat minket. Társunk horkol, a macska felugrik az ágyra, ki kell mennünk a mosdóba...

Akármiért is ébredtünk fel ilyenkor, a szervezet nem látja indokát annak, hogy visszaaludjunk. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb alvásra van szükségünk. Ennek viszont a nőknél például csak negyvenes éveik második felében kellene jelentkeznie. Viszont sokaknak nyugszik hatalmas felelősség a vállukon a harmincas éveikben is, és így több aggódni valójuk is van.

Ugyanakkor ilyenkor rengeteg negatív dologra is gondolunk - a reggel négyes lehangoltság egyfajta "evolúciós másnaposság" Dr. Neil Stanley, a Norfolki Egyetemi Kórház orvosa szerint. Félünk az egyedülléttől, és megmaradtak a sötéttől való ősi aggodalom nyomai is - hiszen eleink ilyenkor sokkal sebezhetőbbek voltak.

Sokan szeretnék leállítani az agyukat. Ez nem is olyan nehéz, mint gondolnánk, ahogy a reggel négyes ébredés elkerülése sem. Fel kell hagyni az olyan stimulátorok fogyasztásával, mint a koffein és a nikotin. Ne igyunk alkoholt lefekvés előtt, mivel később eltűnik annak altató hatása, és a szervezet adrenalint termel, hogy ellensúlyozza azt. Ráadásul az alkoholtól egész éjjel szomjas lesz az ember.

A meditáció, csendes elmélkedés hosszú távon is megoldhatja a problémát. Első helyre kell tennünk az alvást és az egészségünket, például hagyjunk föl e-mailjeink éjjeli olvasgatásával és ne dolgozzunk hétvégén. Ha húsz percnél tovább forgolódunk, érdemes fölkapcsolni a kislámpát és olvasni valamit, belekukkantani egy DVD-be vagy főzni egy gyógynövényteát. A mély levegővétel és a légzésre való koncentráció is segíthet.

Végül nem árt, ha naponta legalább harminc percet edzünk, sétálunk, mozgunk - így nyugodtabb lesz az elménk és fizikailag kifáradunk, tehát jobban fogunk aludni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×