eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem kell félni a tojástól!

Felszámolhatja a tojásevéssel kapcsolatos félelmeinket az a kutatás, amely szerint igenis ajánlott napi egy tojás elfogyasztása. Ha reggelire esszük, erővel kezdhetjük a napunkat.

A legtöbb ember - a táplálkozási szakértők korábbi tanácsaira - ódzkodik attól, hogy minden nap egyen tojást. Attól félnek, hogy a táplálék jelentősen megemeli a koleszterinszintjüket.

A legtöbben épp ezért legfeljebb hetente hármat esznek, holott egy nemrég készült kutatás szerint a tojásnak valójában nincs jelentős hatása a koleszterinszintre.

A brit táplálkozástudományi társaság, a British Nutrition Foundation táplálkozási tanácsadója szerint, bár a vérzsír jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez, a koleszterinszint csak kisebb részben függ a táplálkozástól.

A Juliet Gray közegészségügyi táplálkozási szakértő által jegyzett tanulmánynak máris számos támadója van, akik azzal is megvádolták a kutatót, hogy az élelmiszerlobbi hatására jelentette meg tanulmányát. A társszerzőről, Bruce Griffinről, az University of Surrey professzoráról ugyan tudható, hogy az elmúlt években tanácsokat adott a brit tojástermelőknek, ám ezért nem kapott honoráriumot.

Az is tény, hogy az illetékes brit hivatal már két éve nem tartja érvényben azt a tanácsát, hogy az emberek a heti tojásbevitelüket háromra korlátozzák.

A Food Standard Agency is azt hangsúlyozza: az embereknek nincs félnivalójuk a tojástól. A magas koleszterinszint miatti szívproblémákra azoknak kell figyelniük, akiknek a családjukban megvan erre a hajlam, azaz csak kis részben az étkezés, sokkal inkább a gének határozzák meg a magas vérzsírszintet.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×