A legtöbb ember - a táplálkozási szakértők korábbi tanácsaira - ódzkodik attól, hogy minden nap egyen tojást. Attól félnek, hogy a táplálék jelentősen megemeli a koleszterinszintjüket.
A legtöbben épp ezért legfeljebb hetente hármat esznek, holott egy nemrég készült kutatás szerint a tojásnak valójában nincs jelentős hatása a koleszterinszintre.
A brit táplálkozástudományi társaság, a British Nutrition Foundation táplálkozási tanácsadója szerint, bár a vérzsír jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez, a koleszterinszint csak kisebb részben függ a táplálkozástól.
A Juliet Gray közegészségügyi táplálkozási szakértő által jegyzett tanulmánynak máris számos támadója van, akik azzal is megvádolták a kutatót, hogy az élelmiszerlobbi hatására jelentette meg tanulmányát. A társszerzőről, Bruce Griffinről, az University of Surrey professzoráról ugyan tudható, hogy az elmúlt években tanácsokat adott a brit tojástermelőknek, ám ezért nem kapott honoráriumot.
Az is tény, hogy az illetékes brit hivatal már két éve nem tartja érvényben azt a tanácsát, hogy az emberek a heti tojásbevitelüket háromra korlátozzák.
A Food Standard Agency is azt hangsúlyozza: az embereknek nincs félnivalójuk a tojástól. A magas koleszterinszint miatti szívproblémákra azoknak kell figyelniük, akiknek a családjukban megvan erre a hajlam, azaz csak kis részben az étkezés, sokkal inkább a gének határozzák meg a magas vérzsírszintet.
Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla