eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még egy ok arra, hogy csokit együnk

Újabb jó hír a csokiról: egy friss kutatás szerint a keserű csokoládé csökkenti a vérben egy olyan fehérje szintjét, amely összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

A C-reaktív protein, azaz aCRP egy olyan fehérje, amely bármilyen gyulladásos folyamatnál megjelenik a vérben. A főleg a májban termelődő fehérje az egészséges emberekben szinte kimutathatatlan, sérülés esetén azonban szintje 18-24 órára megemelkedik, a gyulladásos folyamat megszűnésével azonban gyorsan csökken.

A CRP-t az orvosok gyakran használják gyulladásos betegségek nyomon követésére, valamint olyan betegségekére, ahol a szövetek szétesnek, például a rák vagy a infarktus megfigyelésére.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy akinek túl magas a CRP-szintje, nagyobb esélye van a diabéteszre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy a magas vérnyomásra.

Egy a Journal of Nutrition című táplálkozási szaklapban megjelent tanulmány azonban tanácsot ad arra, hogyan csökkenhető a vérben lévő CRP mennyisége: csokoládéevéssel.

Persze nem kell túlzásba esni, a szívünk egészségének megőrzéséhez heti 2-3-szori, kis mennyiségű csokibevivel is elegendő - állapították meg az egyesült államokbeli University of Illinois kutatói. Ez a mennyiség átlagosan 17 százalékkal csökkenti a szervezet CRP-szintjét.

A magas kakaótartalmú étcsokoládé a flavanoltartalma, azaz antioxidáns tartalma miatt hasznos a szervezetnek.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×