A C-reaktív protein, azaz aCRP egy olyan fehérje, amely bármilyen gyulladásos folyamatnál megjelenik a vérben. A főleg a májban termelődő fehérje az egészséges emberekben szinte kimutathatatlan, sérülés esetén azonban szintje 18-24 órára megemelkedik, a gyulladásos folyamat megszűnésével azonban gyorsan csökken.
A CRP-t az orvosok gyakran használják gyulladásos betegségek nyomon követésére, valamint olyan betegségekére, ahol a szövetek szétesnek, például a rák vagy a infarktus megfigyelésére.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy akinek túl magas a CRP-szintje, nagyobb esélye van a diabéteszre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy a magas vérnyomásra.
Egy a Journal of Nutrition című táplálkozási szaklapban megjelent tanulmány azonban tanácsot ad arra, hogyan csökkenhető a vérben lévő CRP mennyisége: csokoládéevéssel.
Persze nem kell túlzásba esni, a szívünk egészségének megőrzéséhez heti 2-3-szori, kis mennyiségű csokibevivel is elegendő - állapították meg az egyesült államokbeli University of Illinois kutatói. Ez a mennyiség átlagosan 17 százalékkal csökkenti a szervezet CRP-szintjét.
A magas kakaótartalmú étcsokoládé a flavanoltartalma, azaz antioxidáns tartalma miatt hasznos a szervezetnek.
Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla