eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kokainként hathat a romantikus szerelem

A nőknek nem elég egy egyszerű csók. A romantikus szerelem viszont olyan hatással van az agyra, mint a kokain. Legalábbis ezt vélik tudni brit kutatók.

Azért kelt kellemes érzést a csók egy férfi számára, mert hormonok sokaságát szabadítja fel az agyban - állítja egy tanulmány. A csók több kémiai folyamatot is elindít az agyban.

A tanulmány írója szerint ugyanakkor a nőknek többre van szükségük egy egyszerű csóknál ahhonz, hogy ugyanezek a folyamatok elinduljanak az agyukban - segít a romantikus atmoszféra, sejtelmes fényekkel, illő zenével.

Wendy Hill, a pennsylvaniai Lafayette College pszichológia-professzora eredetileg arra akart fényt deríteni, hogy az ajkak egymáshoz érintése miként képes kiváltani ilyen örömteli érzést. Csapata két hormon, a cortisol és az oxytocin szintjét vizsgálta 15 párnál kézfogás, valamint csókolózás előtt és után.

A csókolózás mindkét nemnél csökkentette a stresszhormonként számon tartott cortisol szintjét, Az oxytocin szintje, amely az emberi kapcsolatokkal hozható összefüggésbe, azonban csak a férfiakban nőtt a csókolózás miatt.

Hill szerint a kísérlet megmutatta, hogy a csókolózás sokkal összetettebb hatást kiváltó tevékenység, mint eddig gondoltuk. Nem ez a témában az első tanulmány. 2007-ben a britek az agy és szív a csókolózás alatti viselkedését vizsgálták, de úgy találták, kisebb a csókolózás hatása ezekre a szervekre, mintha megennénk egy tábla csokoládét. A romantikus szerelem viszont olyan hatással van az agyra, mint a kokain.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×