eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kiderült, miért a kék a legkedveltebb szín

A kék kreatívvá tesz, a vörös segít a részletekre figyelni - erre a következtetésre jutottak kanadai kutatók, akik azt vizsgálták, milyen hatással vannak az agyműködésre az egyes színek.

A felmérés készítői több mint 600 embert vontak be a kísérletbe, akiket pszichológiai teszteknek vetették alá. Céljuk az volt, hogy tanácsokat adjanak, milyen színűre érdemes festeni például egy iskola tantermeit vagy egy egyetem belső tereit.

A kutatók az eredmények tükrében rámutattak arra is: nem mindegy, hogy egy hirdetés hátterében milyen színeket látunk.

Kiderült, hogy a kék szín látványa nemcsak a kreativitást növeli, de sokkal inkább hajlamossá tesz a kockázatvállalást, mint más színek.

A kutatók rámutattak: a vörös vagy piros színt az emberek gyakran kötik valamilyen veszélyhez, mivel a mentőautó jelzése is vörös, az iskolában a tanárok is piros tollal javítják a dolgozatokat, a vörös szín ezeknek köszönhetően is éberré teszi az embereket, és arra készteti őket, hogy kérdéseket tegyenek fel a látottakkal kapcsolatban.

A kéket ugyanakkor a tágas éggel, a nyílt óceánnal kötik össze az emberek, a mindezt nyitottsággal, a szabadsággal hozzák összefüggésbe. Nem véletlenül, sok embernek ez a kedvenc színe.

A kutatás készítői hat különböző pszichológiai teszttel vizsgálták meg, milyen hatással vannak az emberekre a színek. A többi mellett végeztettek egy memóriatesztet, amelynek során 36 szót kellett megjegyezni két perc alatt. Ebben a feladatban jobban szerepeltek az emberek akkor, ha a monitor háttere vörös volt, kéknél több hibás választ adtak.

Egy másik feladatban a résztvevőknek egy halom tégla minél több felhasználási módjára kellett javaslatokat tenniük. Bár a válaszok számába nem volt különbség aközött, hogy monitoruk háttere kék volt vagy piros, a kék esetében azonban sokkal kreatívabb válaszokat adtak.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×