eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A Hudsonban leszünk" - nem hitt a túlélésben a hős pilóta

Először állt a nyilvánosság elé és nyilatkozott az a pilóta, aki a múlt hónapban New Yorkban a Hudson folyón végzett utasszállító gépével kényszerleszállását.

Január 16-án bejárta a világsajtót a hír, miszerint egy utasszállító gép a Hudson folyón landolt New Yorkban, miután madárrajjal ütközött, és mindkét hajtóműve leállt. Csodával határos módon a gép egyben maradt, a fedélzeten tartózkodó 155 embert pedig sértetlenül kimentették. A gép pilótáját azóta hősként ünneplik az Egyesült Államokban.

Chesley Sullenberger közel egy hónapos hallgatás után nyilatkozott először a nem mindennapi esetről a CBS amerikai tévécsatorna egyik műsorában. A kapitány azt mondta: émelyítő érzés volt az, amikor rájött, hogy valami gond van. Bevallotta: az első reakciója a hitetlenkedés volt, mert nem gondolta, hogy ebből a helyzetből valami jó fog kisülni, és megmenekülnek az utasok. Amikor észlelte, hogy gond van, azonnal tudta: komoly problémáról van szó.

Sullenbergernek azonban sikerült úgy letennie a gépet, hogy az egyben maradt, így az 1549-es járat utasai megmenekültek. A hatóságok már nyilvánosságra hozták a pilóták és a légiirányítók közötti beszélgetést is. A kapitányt megkérdezték, vissza tud-e térni a reptérre. Sullenberger válasza az volt, hogy ez lehetetlenség. A főpilóta teljes nyugalommal adta tudtára a légiirányítóknak, hogy a gép madárrajjal ütközött, és leálltak a hajtóművek.

"A Hudsonban leszünk" - üzente végezetül Sullenberger, akinek nyilatkozatának egy rövid részletét itt nézheti meg. 

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×