eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fehér káosz Angliában, ahol ismeretlen fogalom a téli gumi

Fehérbe öltözött Anglia java része. Vidéken 25, Londonban 10 centiméteres hó esett, és emiatt szinte megbénult a közlekedés.

Vasárnapról hétfőre virradóra nagy hó esett Angliában, és ehhez a lakosság nincs hozzászokva. Londonban rendszerint télen is enyhe az idő, hála a Golf-áramlatnak.

Vasárnap viszont már jéghideg szibériai szél süvített, és reggelre mindent ellepett a hó. A főbb utakat előre lesózták, a mellékutcák hótakarója azonban érintetlen, a járdákon áll a jeges latyak.

A gépkocsiforgalom minimumra csökkent, mert Angliában ismeretlen fogalom a téli gumi, hóláncról pedig soha sem hallottak. A londoni autóbuszok leálltak, azzal az indoklással, hogy az utak veszélyesek.

Megbénult néhány metró forgalma is, mert a pálya a föld alól sok kilométernyi felszíni szakaszra vezet ki, ahol ilyenkor befagynak a váltók. Több száz iskolában nincs ma tanítás, és kérdés, hogyan jutnak el az emberek a munkahelyükre.

Ami a légi járatokat illeti, különösen a Heathrow repülőtéren várhatók nagy késések.

A gyerekek a tanítási szünet bejelentését örömmel fogadták, hiszen bizonyára nem tart sokáig, és végre megízlelhetik a szánkózás örömét. Persze, a legtöbb angol gyereknek nincs szánkója, mindenfélén csúszkálnak ehelyett, a lábtörlőtől a műanyag hulladékgyűjtő zsákig.

A hó egyelőre nem olvadozik, és a meteorológiai előrejelzés szerint hétfő estére újabb jelentős hóesés várható. Az angolok meglepődve kérdik: hogyan lehetséges, hogy ekkora hó esett miközben annyi szó van a globális felmelegedésről?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×