eur:
387.36
usd:
356.44
bux:
68160.47
2024. május 17. péntek Paszkál

A gyengébbik nem a koplalásban is gyengébb

A legújabb kutatások szerint a nők kevésbé bírják az éhséget, mint a férfiak. Egy agyműködésbeli különbség magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért fogynak nehezebben a nők, és miért jelentkezik náluk több étkezési zavar.

A nők számára sokkal nagyobb kihívást jelent, hogy elnyomják az étel utáni vágyukat. Amerikai tudósok éhes önkéntesek agyműködését vizsgálva próbálták megfejteni annak az okát, hogy miért vannak a nők jobban kitéve a különféle étkezési zavaroknak, és a férfiak miért tudják könnyebben leadni súlyfeleslegüket.

Egy New York-i kutatás során összehasonlították a nők és a férfiak agyi aktivitását, azt vizsgálva, hogy a biológiai különbségek hogyan befolyásolják az éhség leküzdését.

Megkértek 23 egészséges és vékony testalkatú jelentkezőt, hogy koplaljanak 17 órán keresztül, ezután eléjük tettek egy tányérral a kedvenc ételükből, például szalonnás és tojásos szendvicset, hamburgert, jégkrémet és csokis sütit.

Ekkor azt mondták nekik, hogy próbálják elnyomni éhségüket úgy, hogy az ételekhez, az evéshez nem köthető dolgokra gondolnak.

Ezután egy PET CT készülékkel megvizsgálták a páciensek agyát, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiak agyának az a része, amelyik az éhség leküzdésével van elfoglalva, sokkal kevésbé aktív, mint az agy többi része.

A nők esetében azonban nem volt jelentős különbség az agy többi részének aktivitásához viszonyítva.

Ez az agyműködésbeli különbség magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért fogynak nehezebben a nők, és miért mutatható ki esetükben több étkezési zavar, mint a férfiaknál.

A Brit Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ötből három szigetországi felnőtt túlsúlyos, 25 százalékuknak pedig orvosi segítségre van szüksége, mert az elhízás már az egészségüket is komolyan veszélyezteti.

Magyarországon jelenleg 2 millióra tehető az elhízottak és 4 millióra a túlsúlyos emberek száma. Szakértők szerint, ha a súlyfelesleggel rendelkezők nem tesznek problémájuk ellen, 5 éven belül már az elhízottak közé tartoznak.

A felmérés eredményei szerint a túlsúlyban érintettek 53 százaléka nő. Közülük különösen azok vannak kitéve a kóros elhízás veszélyének, akiknek a testtömeg indexe az ideális 20- 25 helyett 40 fölött van.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×