eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Airbus a Hudson folyón - hogyan okozhat balesetet egy madár?

Hogyan képes egy madár földre kényszeríteni egy hatalmas utasszállító repülőgépet - a kérdés ismét sokakban felmerülhet az után, hogy New Yorkban vadlibarajjal találkozott egy Airbus 320-as, amelynek mindkét hajtóműve leállt, és a gép a Hudson folyóra szállt le.

Kétszáznál több ember halt meg 1988 óta világszerte amiatt, hogy utasszállító gép ütközött össze madarakkal - derül ki a kérdéssel foglalkozó amerikai bizottság (Bird Strike Committe - BSC) adataiból.

Csak 2007-ben és kizárólag az amerikai légierő gépei ötezer alkalommal ütköztek össze madarakkal.

Ez általában akkor történik, amikor a gép közel van a talajhoz - vagyis éppen fel- vagy leszáll; ilyenkor a hajtóművek maximális teljesítményen működnek.

A baleset különösen akkor súlyos, ha a madarak - általában sirályok, ragadozó madarak és vadlibák - a hajtóműbe csapódnak, és az ütközés ereje eltöri az egyik szélterelő lapátot, emiatt végeredményben leáll a rendszer.

A nagy utasszállítók ugyan képesek továbbrepülni, miután összeütköztek egy kétkilós madárral, ám jó néhány olyan faj él - az Egyesült Államokban például 36 -, amelyik ennél nagyobb testtömegű. Ráadásul a kistestű madarak, például a seregély - amelyet a szakértők csak "tollas puskagolyónak" neveznek - is képesek tönkretenni a hajtóművet. Még veszélyesebb, ha egy egész madárrajjal találkozik a gép.

Minél nagyobb a különbség a repülő és a madár sebessége között, annál nagyobb a becsapódás ereje, így a kár. A sebességkülönbség döntőbb tényező, mint a madár súlya.

Aggódik a NASA is

A BSC adatai szerint a madarakkal és egyéb állatokkal való "találkozás" évente hatszáz millió dolláros kárt okoz. 1975 óta öt nagyobb légi balesetet okoztak madarak, az egyikben csaknem 40-en vesztették életüket.

Az amerikai űrhivatalt, a NASA-t is aggasztják a madarak. 2005 júliusában egy keselyű ütközött neki a Discovery űrrepülőgép külső üzemanyag-tartályának. Ha az orrnak vagy a szárnynak repült volna neki a 1,5-2,5 kilós madár, a következmény katasztrofális lehetett volna.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×