eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Miért éppen nyolc ember nem tud dönteni?

Ha nyolc tagból áll egy döntéshozó testület, akkor gyakorlatilag képtelenné válik a döntéshozatalra - számították ki Ausztriában. Arról azonban fogalmuk sincs, miért éppen nyolc ember képtelen egymással dűlőre jutni.

Matematikai módszereket használva, számítógépes modellezés eredményeként állapították meg osztrák kutatók, hogy nyolc ember egyszerűen képtelen döntésre jutni - megmagyarázni azonban képtelenek az eredményt.

A tudományos bizonyíték mindazonáltal jó néhány történelmi példával is alátámasztható. Ezek közül az egyik I. Károlyé - ő volt az egyetlen angol király, aki nyolctagú tanácsadó testület segítségével kormányozta a birodalmát. Nem nagy sikerrel, hiszen 1649-ben a parlament lefejeztette.

Érdekes módon egyetlen kortárs kormánynak sincs nyolc tagja. A Bank of England pénzügy-politikai bizottságának kilenc tagja van, a amerikai nemzetbiztonsági tanácsnak hat - hogy csak néhány példát említsünk.

A kutatást Peter Klimek, a bécsi orvosi egyetem munkatársa vezette. Szerinte egyébként egy-egy bizottság vagy kormány ideális legnagyobb mérete húsz fő.

Az ennél nagyobb létszámú testületeket - mint például Gordon Brown brit kormányfő 22 fős kabinetjét - már megbénítja a határozatképesség hiánya és a frakciózás.

A kutatás eredménye, amelyről a New Scientist című szakfolyóiratban számoltak be, megerősíti Parkinson törvényének igazságát. Cyril Northcode Parkinson, a brit hadsereg egykori őrnagya a 2. világháborúban szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki a "hatékonytalansági együtthatót", amely szerint "az elvégzendő munkára fordított idő mennyisége mindig annyival nő, hogy kitöltse a feladat rendelkezésére álló időt".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×