eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Aranyat érnek a dugipénzt kiszimatoló kutyák

Több mint 200 ezer euró (mintegy 50 millió forint) elrejtett pénzt talált meg a milánói Malpensa repülőtéren dolgozó brit keresőkutya. A sikeren felbuzdulva az olasz rendőrség is kiképez ebeket erre a célra.

Robbie, a négyéves springer spániel a pénz szagát érzi meg. A brit rendőrségnek 30 ilyen, cash-dognak nevezett ebe van, amelyek a leginkább frekventált helyeken, légi és tengeri kikötőkben szolgálnak. Rajtuk kívül csak az Egyesült Államokban és Kínában működnek hasonlóan szakosodott, de más fajtájú kutyák.

Robbie instruktora a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta: bármilyen kutya kiképezhető erre a feladatra hat hónap alatt.

A négylábú pontosan meghatározott rituálé szerint lát dologhoz. Instruktora ráad egy kék színű hevedert, ami jelzi, hogy elkezdheti a munkát. A kutya olyan helyeken is megtalálja a bankjegyeket, ahol a leggondosabb ellenőrzés is eredménytelen. Ha megérzi a pénz szagát, orrát rányomja a kérdéses helyre és vezetőjére néz. Addig mozdulatlanul ott marad, míg nem kap jelet arra, hogy munkája véget ért. Robbie esetében ez egy sárga teniszlabda, amellyel imád játszani. Jutalom gyanánt megelégszik néhány darab keksszel.

Az olaszok is tervezik, hogy kiképeznek pénzkereső kutyákat, mivel a valuta illegális vándorlása nem csökken. Csak 2008-ban a Malpensán másfél millió eurót akartak illegálisan kivinni. A 900 lebukott fele bevándorló volt, akik megtakarításaikat akarták hazaszállítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×