eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Miért szoknak le nehezebben a nők a dohányzásról?

A dohányzásról való leszokás sokkal keményebb dió a nők, mint a férfiak számára. Mégpedig azért, mert mihelyt felszednek néhány kilót - ami ilyenkor szinte törvényszerű - azonnal idegesek lesznek - és rágyújtanak.

A nőknél súlyosabban jelentkeznek a leszokási tünetek: a depresszió, a szorongás, a koncentrációs problémák és az elhízás - derült ki egy frissen megjelent tanulmányból.

A Mayo Klinika szaklapjában megjelent írásból az nem derül ki, hogy vajon a nők vagy a férfiak szoknak-e le sikeresebben a dohányzásról. Azt viszont egyértelműen kimutatták, hogy a nők általában 2-4,5 kilót híznak ilyenkor, s emiatt közülük sokan visszaszoknak.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy minden visszaesés egy újabb lecke. A dohányzásról csak egyetlen módon lehet leszokni: ha az ember nem hagyja abba a próbálkozást - hangsúlyozta Patrick Draper, a Mayo Klinika specialistája.

A legtöbb ember négyszer-hatszor fut neki, mire sikerül leszoknia. Ebben Draper szerint négy kulcsfontosságú lépés segíthet:

1. Szabjon magának határidőt a leszokásra, és ehhez szigorúan tartsa is magát!

2. Nyugodtan szedjen gyógyszert! A nikotintapasz, a rágógumi és az inhalátor csökkenti a nikotinéhséget és kétszeresére növeli a leszokás esélyét. Az antidepresszánsok ugyancsak segíthetnek a tünetek enyhítésében.

3. Kérjen tanácsot! A szakértők segíthetnek megtervezni a leszokás menetrendjét.

4. Fogadja el a segítséget! Ha van valaki - egy barát, családtag vagy szakértő -, aki mindenben támogatja, akkor könnyebb a leszokás.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×