eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Balesetnél nagyobb veszélyben vannak a kövér gyerekek

Nagyobb veszélyben vannak egy autóbaleset során azok a gyermekek, akik túlsúlyosak vagy elhízottak. A normál súlyú társaikhoz képest kétszer akkora esélyük van arra, hogy eltörik a lábukat vagy a karjukat.

Az Egyesült Államokban áttekintették azoknak a baleseteknek az adatait, amelyekben 9 és 15 év közötti gyermekek sérültek meg. Kiderült, hogy az ilyen korúak elsőszámú haláloka az autóbaleset.

A balesetet szenvedett gyermekek között ugyanolyan arányban találtak elhízottakat és normál súlyúakat, az azonban kiderült, hogy a túlsúlyosabbak vagy az elhízottak komolyabb sérüléseket szenvedtek.

Mindezek megállapításához 2 900 autóbaleset adatait tekintették át, amelyekben összesen 3 200 gyermek volt érintett.

Az Egyesült Államokban jelenleg minden harmadik gyermek küzd kisebb-nagyobb túlsúllyal. Sajnos mindez már a kisebbekre is jellemző, a 2006-os adatok szerint a 2 és 5 év közötti gyermekek 12 százalékának volt súlytöbblete.

A Texasi Egyetem egyik dietetikusa szerint az elhízott gyermekek azért szenvedhetnek súlyosabb sérüléseket, mert a kövérség gyakran együtt jár az inaktív életvitellel, a lomhább mozgással.

Ráadásul az elhízottak gyakran nem a megfelelő tápanyagokat viszik be a szervezetükbe, a vitaminok vagy az ásványi anyagok hiányának következtében a csontjaik is sokkal törékenyebbek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×