eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Honnan lehet tudni, hogy valaki allergiás a méhcsípésre?

A csapadékos, meleg idő miatt az idén a szokásosnál több a szúnyog, a darázs és a méh - és egyre többen fordulnak csípéssel orvoshoz. Ez pedig akár halálos is lehet, így nem árt tudni, milyen jelek mutathatnak arra, hogy az ember allergiás a csípésre.

Nagy-Britanniában is meleg és csapadékos az idő, így egyre komolyabb problémát okoznak a szúnyogok, a darazsak és a méhek. Ezeknek a csípése akár halálos is lehet: a szigetországban 250 emberből egy allergiás a csípésre, amely anafilaktikus sokkot okozhat - ez évente negyven brit életét követeli.

Azt tudni lehet, hogy 85 százalékban a genetika határozza meg, "szeretnek-e" valakit a szúnyogok. A bőrünk mintegy 400-féle vegyi anyagot bocsát ki, amelyek vonzzák, vagy taszítják a vérszívókat.

A legtöbb csípés fájdalmas, kellemetlen - de veszélytelen, ha az ember nem allergiás rá. A tünetek annak arányában súlyosbodhatnak, hogy hány szúrás éri az allergiást, vagyis mennyi méreganyag kerül a szervezetébe.

Azonnal hívja a mentőt, ha a következő tüneteket észleli: feldagadt arc vagy száj; duzzanat, viszketés a test bármely részén; ziháló légzés; fejfájás; hányinger; gyors szívverés; szédülés; bágyadtság; nyelési nehézség.

Már egyetlen csípés is halálos lehet, ezért fontos, hogy mindenki időben orvoshoz kerüljön. Ha valakit a szájában csíp meg egy méh vagy darázs, segít a fájdalom csökkentésében, ha elszopogat egy jégkockát.

Mivel lehet védekezni a csípések ellen? Erre is akad néhány jó tanács:

- Ne menjen víz közelébe - ez a csípő rovarok kedvenc helye.
- Ne viseljen ragyogó színeket és parfümöt - ezek vonzzák a rovarokat.
- Alkonyat idején ne ücsörögjön a szabadban - ez a napnak az a szaka, amikor a rovarok kirajzanak. Ha a szabadban kell lennie, vegyen fel olyan ruhát, ami fedi a karját és a lábát.
- Ne igyon cukros üdítőt dobozból, öntse ki inkább egy pohárba - a darazsak belerepülnek a dobozba is, így könnyű őket bekapni.
- Rendszeresen ürítse a szemétkukát - a darazsak imádják a főtt ételt, ezért nem árt azonnal eltűntetni a kerti grillsütés összes maradványát is.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×