Az étkezési napló vezetése hatékony eszköz lehet a fogyókúrázóknak - állítják amerikai kutatók, akik 1685 középkorú amerikain végeztek 6 hónapig tartó vizsgálatot.
Az eredmények szerint azok, akik naplót vezettek arról, hogy mit ettek és az ételek mennyi kalóriabevitellel jártak, kétszer annyi felesleges kilótól szabadultak meg, mint azok, akik nem jegyezték le étkezéseik részleteit.
A vizsgálatban résztvevő diétázók átlagban 6 kilót adtak le, ám azok, akik naplót vezettek, az átlagnál 2-vel több kilogrammtól szabadultak meg. Azok viszont, akik nem írtak rendszeresen feljegyzéseket az étrendjükről, "csak" 4 kilót fogytak.
Szakértők szerint a fogyni vágyóknak mindössze az, hogy lejegyzik, mit ettek, igen hatásos technika lehet. A módszer ugyanis segít a fogyókúrázóknak, hogy lássák, honnan jönnek az extra kalóriák.