eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kelet-európai gazdasági fejlődés tönkreteszi a francia konyhát

A kelet-európai országok gazdasági fejlődése miatt az egekbe szökhet az éticsiga ára - panaszkodnak a franciák.

Franciaországban évente 14 ezer tonnánál több éticsiga fogy - közülük azonban gyakorlatilag egyetlen darab sem hazai. A legfinomabbnak tartott fajta ugyanis védett - így a francia ínyencek Közép- és Kelet-Európából kénytelenek beszerezni a mindennapi betevő csigát.

Csakhogy a térség - elsősorban Lengyelország és Bulgária - gazdasága olyan mértékben fejlődik, hogy immár egyre kevesebben hajlandóak a nehéz és lassú csigaszedéssel pénzt keresni.

Emiatt a csigaátvevők folyamatosan kénytelene emelni az átvételi árat - ez azonban azzal a következménnyel jár, hogy a fogyasztók is egyre drágábban jutnak csak hozzá a csigához.

Franciaországban alig néhány apró csigafarm működik, elsősorban Burgundia hegyvidékes területein, emiatt az ország abszolút importfüggő - figyelmeztetnek az illetékese, akik szerint a franciáknak hozzá kell lassan szokniuk a gondolathoz, hogy vége az olcsó csigavacsorának.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×