eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A házhoz szállított ételek egészségtelenebbek, mint hinnénk

Nagyon magas a házhoz szállított készételek só- és zsírtartalma - állapította meg Nagy-Britanniában egy fogyasztóvédelmi magazin, hozzátéve: ezekről az ételekről általában nem tudható a tápanyag- és kalóriatartalmuk.

Az egyik brit fogyasztóvédelmi magazin által közölt adatok szerint egy házhoz rendelt curryben több zsír van, mint amennyire egy felnőtt szervezetnek egész nap szükséges van.

A tesztelők olyan társaságra is bukkantak, amely hamis adatokat közölt ételei összetételéről és kalóriatartalmáról. A brit élelmiszerhatóság most együttműködést kezdeményez az éttermekkel és a házhoz szállítókkal, annak érdekében, hogy csökkentsék termékeik zsírtartalmát.

A Which? magazin indiai és kínai ételeket házhoz szállító, valamint pizzakihordó független és hálózathoz tartozó cégeket tesztelt. Míg az indiai ételekben zsírból, a kínaiakban cukorból találtak túl sokat. Egy átlagos adag indiai étel kalóriatartalma 1338 volt, a kínai még ennél is magasabb, 1436. Egy felnőtt nőnek naponta 2000, míg egy férfinak 2500 kalóriára van szüksége.

Az indiaiban 23,6 grammnyi telített zsírsavat találtak átlagosan, miközben egy felnőtt nő napi szükséglete 20 gramm, egy férfié 30.

A pizza egészségesebbnek tűnik, a közepes méretű pizzát átlagosan 836 és 929 kalória között vannak, de a zsírtartalom ezekben sem megfelelő: egy pepperónis pizzában például 22,5 grammnyi telített zsírsav van.

A tesztelők azt is kifogásolták, hogy a legtöbb ételnél - az üzletekben kaphatókkal ellentétben - nem derül ki a pontos tápanyagtartalom.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×