eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem eper és nem málna: málper

Mézédes és nem is hibrid a "málper" - a málna alakú, de eper kinézetű gyümölcs, amelyet a hétvégén már árusítanak is a nagy-britanniai szupermarketekben.

Az apró szemű gyümölcs úgy néz ki, mintha a málna és az eper kereszteződése lenne, az íze pedig különlegesen édes.

A nektarin, sárgabarack és szilva keresztezéséből létrehozott nekbarszival, valamint a szeder, eper és málnaszeder "házasságából" származó szemálperrel ellentétben azonban a málper nem hibrid, hanem "igazi" gyümölcs: a szamóca egyik fajtája, amely szinte eltűnt már a Föld színéről, amikor hét éve felfedezte egy holland termelő.

Az árusítását megkezdő szupermarket-lánc azzal reklámozza a gyümölcsöt, hogy az nem maradhat ki a piknikes kosárból. "A málper nagyon sokoldalú gyümölcs, amely a nyár legfinomabb ízét és a desszertek finom megjelenését ötvözi" - magyarázta a cég egyik vezetője.

A népszerűségnek csak az állhatja útját, hogy a málper nem olcsó: 125 gramm 3,99 fontba (1300 forintba) kerül, és csak júniusig kapható.

A szupermarket-lánc egyébként nem először próbál ismét divatba hozni rég elfeledett, de valaha nagyon kedvelt gyümölcsöt vagy zöldséget. Már jó néhány ilyen almafajtát piacra dobtak, és visszahozták a köztudatba a "gyökerek királyát", az arany céklát is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×