INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"Butábbak lennénk, mint egy papagáj?"

InfoRádió / MTI
Egy papagájjal kelnek versenyre az emberek, és saját intelligenciájukban kezdenek kételkedni: Ten, a tokiói Botanikus Kert arapapagája naponta tucatszor is bizonyítja, hogy egy ördöglakat kibogozásához neki fél perc elég, míg a legtöbb embernek egy óra kell hozzá.

A látogatók közül naponta legalább tízen kelnek versenyre Tennel; akad, aki többször is próbálkozik, de az állat legyőzhetetlennek tűnik. A kert többi papagája sem tud lépést tartani Tennel, ugyanis legtöbbjük semmiféle érdeklődést nem mutat a játék iránt.

Az eredmény szépségét csak csöppnyivel csökkenti, hogy Ten már nagy gyakorlatra tett szert a két összebogozott láncból álló ördöglakat megoldásában, míg a vele versengő emberek többsége nyilván első ízben próbálkozik meg vele.

A hosszú farkú arapapagájra ráadásul nyilván ösztönzően hat, hogy tudományával magára vonja az emberek figyelmét, amelyből a fogságban élő papagájok nagyon sokat igényelnek.

Az állatok intelligenciájának meglétéről, illetve hiányáról sok-sok éve vitatkoznak a tudósok, s azok, akik szerint állatok is rendelkeznek bizonyos - persze az emberéhez nem hasonlítható - intelligenciával, főleg éppen a papagájokkal, delfinekkel és főemlősökkel folytatott kísérleteikből merítik érveiket.

A címlapról ajánljuk